İşte o en güzel varlığın dünyaya geldiği zaman.

İlk doğan bebeğin ağırlığı: gelişime göre bu faktör her bebekte ayrıdır. Ama ortalama ağırlık 3.4 kg’ dır. Erkek bebeklerin ağırlıkları kız bebeklere göre daha fazladır. Bazı bebekler 4.5 kg ve üstü doğmaktadırlar. Halkımızda bir düşünce vardır: kilolu bebek sağlıklıdır… Tabi ki de böyle bir şey yoktur. Aksine kilolu doğan bazı bebeklerde türlü rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Bazı şeker hastalığı olan annelerin bebekleri olduğundan ağır doğabiliyor.

Bazı bebekler ise hafiftirler. Bunlar 2.5 kg ve daha düşük kiloda olan bebeklerdir. Bu tür bebeklerin diğer bebeklere göre daha çok beslenmeye ihtiyaçları vardır. Eğer bebeğin ağırlığı 2.5 kg ise sağlıklı görünse bile önlem olarak özel bakıma alınabilirler.


Bu tür kilo düşüklüğü olan bebeklerde genelde görünen rahatsızlıklar; emme problemi, nefes alma ve vücut sıcaklığı sorunlarıdır.

Bebeklerde ilk muayene nasıl olur?

Doğum gerçekleştikten sonra 24 saat içerisinde bebek tıbbi kontrollerden geçirilir.

*bebeğin kilosu

*baş çevresi ve boy ölçümü

*akciğer ve kalp dinlenir

*kalça çıkıklığı,

*daha sonra erkek çocuklarda testislerin yerinde olup olmadığı kontrol edilmektedir

Baş Biçimi:
Bebeğin başı doğum sırasındaki travmalara uygun olarak değişik bir şekilde görülebilir. Bu kafanın hasarlandığı anlamına gelmez.

Bıngıldaklar:
Bunlar henüz kafa kemiklerinin birleşmediği yerlerdir. Bıngıldaklar sağlam bir zar ile kaplıdırlar ve normal temas ile hasar görmezler. Bazen nabız atışı şeklinde bıngıldakta hareketlenme olabilir. Bu tamamen normal bir durumdur. Eğer bıngıldak içeri basık görünüyorsa bebeğin nispeten susuz kaldığının bir bulgusu olabilir. Eğer bıngıldak dışarı doğru çıkık ve bebek ağlamıyorsa, bu bir hastalık göstergesi olabilir ve doktora görünmek gereklidir.

Gözler / Şaşılık:
İlk günlerde olan şaşılık normaldir. Bebek gözlerini hareket ettirirler. Ak onları kontrol edinceye kadar gözleri kayabilir. Bu durum 6. Ayda düzelir. Ancak sabit bir şaşılık varsa doktora görünmek gereklidir.

Yeni doğan çocuğun her türlü kontrolü eksiksiz yapılmalıdır. Sorun çok sonra fark edilirse geç kalınmış tedavi çok olumlu sonuç vermez. Erken teşhis her zaman hayat kurtarır.

 

 

İçeriğin en son düzenlendiği tarih 14 Mart 2017 23:32

Yıldız Uzuner

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Yıldız Uzuner
Aramalar: bebekyeni doğan

Son gönderiler

test deneme

https://www.flexiquiz.com/SC/N/43d69b3f-a5b8-4cc8-83da-3b756a264cc4 Devamını oku

2 ay önce

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri Ateş ölçüm yerleri çocuğun yaşına bağlı olarak değişiklik göster­mektedir.… Devamını oku

3 yıl önce

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin.

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin. Köşe eksenlerindeki dolaplar meraklı parmakların yaralanması için kötü… Devamını oku

3 yıl önce

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar Bebeğinizin neden ağladığım çoğu zaman bilemezsiniz. Yaptığınız basit bir şeyle… Devamını oku

3 yıl önce

Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda Öksürük Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan çocuklarda öksürük, çeşitli rahatsızlıklardan dolayı görülebilmektedir. Tek başına… Devamını oku

3 yıl önce