Bebek bakımı

Yeni doğan bebeğin hareket ettirilmesi

Bebekte bir düşme korkusu vardır; bu yüzden onu kaldırırken elleriniz ve kollarınızla mümkün olduğu kadar çok destek olunuz. Kucağınıza aldığınızda omuzlarınıza dayayınız. Beşikten kaldırmadan önce gülerek ve konuşarak güven vermeye çalışınız. Kaldıracağınız zaman önce sol elinizi boynunun altına, sağ elinizi de poposunun altına sokunuz. Üzerine doğru eğilirken, sol kolunuzun, belkemiğine paralel olmasına dikkat ediniz. Usulca kaldırdığınızda, bedeninin yatış durumunu değiştirmediğini göreceksiniz.

Bir yandan sol elinizle ensesinden tutarken, sol dirseğinizi de poposuna bastırıp kendinize doğru çekiniz; böylece sağ kolunuz serbest kalacaktır. Yatırırken de çok yavaş eğilmeli, elinizi alttan çekmeden önce başını ve sırtını döşeğe dayamalısınız. Bebek boylu boyunca yatağa uzandıktan sonra ellerinizi yanlardan çekebilirsiniz. Kucağınıza bir örtü yaydıktan sonra bir bacağınızı bilek bölümünden yukarı doğru ötekinin üstüne koyunuz ve sırtı baldırınıza yaslanacak biçimde bebeği kucağınıza oturtunuz. Bunu yaparken beline ve boynuna kolunuzla destek olunuz. Bebeğe bir şey giydirecekseniz, serbest olan kolunuzla ve onu tutan elinizin başparmağıyla boynunu iyice açtıktan sonra elbiseyi geçirebilirsiniz. Kolları geçirmek içinse, önce onu tutan elinizi elbisenin bileğinden sokarak bebeğin elini avucunuza alınız, sonra serbest olan elinizle elbiseyi yukarı doğru çekiniz. Böylece bu zorlu uğraşı da başarıyla bitirmiş olursunuz.
Giysilerini çıkarmak için, bütün bu işlerin tersini yapmak gerekir: Gömleği omuzlara kadar sıyırdıktan sonra kollarını çekiniz; daha sonra, gömleğin boyun bölümünü bebeğin başı geçecek kadar genişletip başından yukarı dikkatlice çıkarınız.
Bütün bu hareketleri son derece yavaş yapmalı ve çocuğu sarsmamalısınız. Yaşamın ilk günlerinde çocuklar genellikle sürekli yarı uyanık, yarı uykulu bir durumdadırlar. Altlarını değiştirirken ya da elbiselerini giydirirken uyanmazlar bile. Hattâ birçok anne bebeklerinin meme emerken uyuduğuna tanık olmuşlardır.
Bebeklerini giydirmek annelerin çoğu için korkulu bir rüyadır: Hoyrat bir hareketle bebeğe bir zarar vereceklerinden korkarlar. Oysa giyinme sırasında çok aşırı hareketlerle karşılaşmadıkça ne kemiklerine ne de eklemlerine bir zarar^gelir. Bebek annelerin sandığı kadar narin değildir. Kemiklerinin henüz sertleşmemiş olması onun için büyük avantajdır.
Bebeği sırtüstü durumundan yüzükoyun duruma getirmek için, koltuk altlarından sıkıca kavrayınız ve özellikle bir elinizle alttan tutunuz…
Öteki elinizle alttaki kolunuza iyice yaslanıncaya dek bedenini çeviriniz.
Bebeği serbest kalan elinizle karnından tutup döşeğe yatırınız; bu şekilde onu, korkutmadan kaldırmanız mümkün olur.
Yeni doğmuş bir bebeği oturur duruma getirmek için omuzlarından ve kollarının üst kısmından kavrayınız…
Hafifçe yana doğru döndürürken bir elinizle destek olunuz; öteki elinizle de başını tutunuz ki birdenbire arkaya düşmesin… Aynı zamanda, bedenini de yukarı doğru kaldırınız.

İçeriğin en son düzenlendiği tarih 22 Mart 2017 20:10

Yıldız Uzuner

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Yıldız Uzuner

Son gönderiler

test deneme

https://www.flexiquiz.com/SC/N/43d69b3f-a5b8-4cc8-83da-3b756a264cc4 Devamını oku

2 ay önce

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri Ateş ölçüm yerleri çocuğun yaşına bağlı olarak değişiklik göster­mektedir.… Devamını oku

3 yıl önce

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin.

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin. Köşe eksenlerindeki dolaplar meraklı parmakların yaralanması için kötü… Devamını oku

3 yıl önce

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar Bebeğinizin neden ağladığım çoğu zaman bilemezsiniz. Yaptığınız basit bir şeyle… Devamını oku

3 yıl önce

Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda Öksürük Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan çocuklarda öksürük, çeşitli rahatsızlıklardan dolayı görülebilmektedir. Tek başına… Devamını oku

3 yıl önce