Bebek Gelişimi

Rahimde Ultrason İle Bebek Gelişiminin Takibi

Gelişen teknoloji ile bebeğin neredeyse kime benzediğini bile görebiliyoruz. Bebeğin iç organlarını, saçlarını, diş etlerini ve hareketlerini tespit için kullanılan hamilelikte ultrason sistemi ile bebek doğmadan önce bebeğin hastalıklarına da teşhis koymak artık mümkün. Genellikle bebeği görüntülemek için anneye yapılan ultrason takibinde bebeğin kaçındı ayda olduğu ve bu aya göre gelişiminin takibi yapılmaktadır.

Her ay yapılan bu takipler sonucunda bebeğin sağlıklı gelişim gösterip göstermediği incelenir. Gelişim geriliği olan bebeklerin tedavisinin halen yapılamadığı fakat bu yöndeki tıbbi çalışmalarında dünyada ve ülkemizde devam ettiği bilinmektedir.

Ultrason İle Bebeğin Gelişiminde Neler Gözlemlenebilir?

Rutin doktor muayenelerinde bebeğin gelişimindeki ilerleme ve bebeğin organlarında bir rahatsızlık olup olmadığı takip edilir. Bebeklerde ilk olarak bebeğin kalp atışları, bebeğin boy ölçüsü, bebeğin kafa çevresinin ölçüsü, bebeğin iç organlarında hasarın olup olmadığı gözlenmektedir. Renkli ultrasonlar daha ayrıntılı sonuç verirken, rutin olarak her ay yapılan kontrollerde de bazı rahatsızlıklar anlaşılabilmektedir.

Bazı anne karnındaki bebeklerin rahatsızlıkları ilk aylarında değil ilerleyen aylarda gözlemlenebilir. Doktorlar anne karnındaki bebeğe gözlemleme yaparken annenin durumu da bebek için önemlidir. Çünkü annenin beslenmesi ve genetik yapısı büyük ölçüde anne karnındaki bebeği etkilemektedir.

Anneye Bağlı Olarak Bebekte Gelişen Olumsuzluklar

Eğer anne olacak kişi sigara içiyorsa bebeğin normalden daha sağlıksız olması beklenilebilir. Sigara içen annelerin bebeklerinde daha çok gelişim bozuklukları, kalp hastalıkları ve organ kaybı görülebilir. Düzgün beslenmeyen annelerin bebeklerinde de gelişim geriliği görülebilmektedir. Çok fazla küçük doğan bebeklerin akciğer gelişimi tamamlanmadığından dolayı solunum sorunu çektiği gözlemlenebilir.

Genetik tabloya bakılarak hamilelik döneminde olan bir annenin hastalıkları gözden geçirilmelidir. Çünkü kalp hastalıkları, diyabet hastalığı ve böbrek hastalıkları gibi hastalıklar bazı zamanlarda genetik olarak anneden veya babadan bebeğe geçebilmektedir. Aşırı kilolu annelerde de bebeğin gelişiminin az olduğu görülebilir. Annenin hamilelik sürecinde enfeksiyon hastalıklarına yakalanması da bebeğin rahatsız doğmasında büyük bir sebep olarak görülebilir. Bazı bebeklerde anne karnında hastalanma riski bulunabilir. Bunlar kromozom hastalıkları, kalp hastalıkları, viral enfeksiyonlar olarak sayılabilir.

 

İçeriğin en son düzenlendiği tarih 28 Nisan 2017 12:04

Hacer Avcı

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Hacer Avcı

Son gönderiler

test deneme

https://www.flexiquiz.com/SC/N/43d69b3f-a5b8-4cc8-83da-3b756a264cc4 Devamını oku

2 ay önce

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri Ateş ölçüm yerleri çocuğun yaşına bağlı olarak değişiklik göster­mektedir.… Devamını oku

3 yıl önce

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin.

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin. Köşe eksenlerindeki dolaplar meraklı parmakların yaralanması için kötü… Devamını oku

3 yıl önce

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar Bebeğinizin neden ağladığım çoğu zaman bilemezsiniz. Yaptığınız basit bir şeyle… Devamını oku

3 yıl önce

Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda Öksürük Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan çocuklarda öksürük, çeşitli rahatsızlıklardan dolayı görülebilmektedir. Tek başına… Devamını oku

3 yıl önce