Küçük çocuklarda özellikle kış aylarında oldukça sık görülür. Açık havada, ya da cereyanda fazla kalan bir çocuk üşütür,   hemen anjin olur. Aslında bunun büyük bir tehlikesi yoktur. Fakat bazen çocuk avaz avaz bağırmaya, ağlamaya başlar. Ateş çok yükselebilir. Huysuzluğu artar, hiçbir şey yemez. Anne, çocuğun sürekli olarak ellerini kulaklarına götürdüğünü fark eder. İşte bütün bunlar bir orta kulak iltihabının belirtileridir.
Anneler böyle durumlarda genellikle hemen doktor çağırırlar. Fakat çocuğunuzun uzun süre acı çekmesini istemiyorsanız, ecza dolabınızda bulunduracağınız kulak damlasıyla küçüğün ağrısını dindirmeyi deneyebilirsiniz.
Kulak damlası çocuğun ağrısını hafifletir, ama hastalığı tedavi etmez. Damlanın tesiriyle, kulaktaki basınç kalkar, ağrı diner; fakat vücudun hastalığa karşı direnci azaltılmış olur.

Damlayı damlattığınız yerle, iltihabın bulunduğu orta kulak arasında, orta kulağı kirden ve soğuk havadan koruyan kulak zarıbulunmaktadır. Mikroplar bu zan geçemezler. Aksi halde zar patlamış ve henüz iyileşmemiş demektir. Mikroplar, orta kulağa bambaşka bir yoldan, orta kulağı buna bağlayan ve “östaki borusu” denilen bir kanaldan girerler. Çocuğu orta kulak iltihabı geçiren ve doktorun gelmekte geç kaldığı bir zamanda, evde kulak damlası da bulunmuyorsa anneler ne yapmalıdır? Çok basit: Ecza dolabındaki burun damlası da kulağa damlatılabilir. Bu damla da, tıpkı mikroplar gibi, aynı kanaldan geçerek orta kulağa ulaşabilir. İltihaplanma azalır, sancı kesilir.
Bu arada yüksek ateşe karşı tedbir almayı ihmal etmeyin. Çocuğun baldırlarını soğuk ve ıslak bir bezle sarın. Kulaklarını ise pamuk ve başlıklarla sıcak tutmanız gerekir.
Doktor geldiği zaman, uygulanacak tedaviyi tespit edecektir. Hastalığa yol açan mikropları yok edecek antibiyotikler vardır. Çocuk hemen muayene edilirse, orta kulaktaki iltihaplanma kendiliğinden ve kısa bir süre içinde geçer. Fakat geç kalınmışsa, o zaman kulak zarının delinmesi ve iltihabın alınması gerekmektedir. Bu, korkulacak bir işlem değildir. Kulak zarında açılacak küçük delik çabuk kapanır ve işitme duyusuna zarar vermez. Dil arkasında yumuşak damağa uzanan iki zar kıvrımının arasına yerleştirilmiş olan bademcikler,  vücudumuzu mikroplara karşı korur. Ağız yoluyla içimize girmeye çalışan zararlı mikropların yolunu keser. Bunun sonucunda da bazen kendisi mikrop kapıp iltihaplanır.

 

İçeriğin en son düzenlendiği tarih 14 Mart 2017 22:35

Pınar Kısaoğlu

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Pınar Kısaoğlu

Son gönderiler

test deneme

https://www.flexiquiz.com/SC/N/43d69b3f-a5b8-4cc8-83da-3b756a264cc4 Devamını oku

2 ay önce

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri Ateş ölçüm yerleri çocuğun yaşına bağlı olarak değişiklik göster­mektedir.… Devamını oku

3 yıl önce

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin.

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin. Köşe eksenlerindeki dolaplar meraklı parmakların yaralanması için kötü… Devamını oku

3 yıl önce

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar Bebeğinizin neden ağladığım çoğu zaman bilemezsiniz. Yaptığınız basit bir şeyle… Devamını oku

3 yıl önce

Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda Öksürük Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan çocuklarda öksürük, çeşitli rahatsızlıklardan dolayı görülebilmektedir. Tek başına… Devamını oku

3 yıl önce