Bebek ve çocukların gelişim süreci mutlaka gözetim altında tutulması gereken bir durumdur. Gelişimi tam olarak sağlayamayan bebeklere gelişim bozukluğu teşhisi konulmaktadır. Bu da hem zihinsel hem de bedensel olarak çocukların yaşıtlarından geri kalmalarına sebep olmaktadır. Bu sorun bazı zamanlarda biyolojik sorunlardan oluşabileceği gibi, bazı yeme içme bozukluklarından da oluştuğu görülebilir. İleriki dönemlerde pek de tedavisi bulunmayan gelişim bozukluğu çocuk tam büyüme evrelerindeyken engellenebilen bir rahatsızlıktır.

Çocuklarda gelişim bozukluğu bazen konuşmayı bazen de vücutlarının gelişmemesine sebep olabilir. bazı çocuklarda ise gelişim bozukluğu hem konuşmasına hem de bedensel olarak gelişememesine sebep olmaktadır. Bebeğin ilk aylarında gülmesi, agulaması ve anlamsız sesler çıkarması bebeğin ilk gelişim durumunu göstermektedir. Bir yaşını tamamladıktan sonra olması gereken kiloda olması ve birkaç tane anlamlı kelime kullanabilmesi bebeğin gelişiminin iyi olduğunu gösterir.

Bebekte Gelişim Geriliği Olmaması İçin Ne Yapmalı?

Bebeklerde gelişim geriliği olup olmadığı göz altında tutulabilir. Erken evrelerde engellenebilen bir problem olarak bilinen bebeklerde gelişim geriliği teşhis edildikten sonra tedavi yöntemlerine geçilmelidir. Peki; bebeklerde gelişim geriliği olmaması için neler yapmak gereklidir? Bebeğin gelişim aşaması sorunsuz bir şekilde nasıl atlatılabilir?

  • İlk aydan itibaren bebeğin bezi ve giysileri kesinlikle bebeği sıkıyor şekilde olmamalıdır. Sıkışık olan bebek bezleri ve kıyafetleri bebeklerde gelişim geriliğine sebep olabilir.
  • Bebeklerin hızlı yürümesi için yürüteç kullanmak bebeğin hareket kabiliyetini kısıtlayacağından bacak kaslarının gelişmesini engelleyebilir.
  • Bebeğin yürüme aşamasında bebeğin karşısından renkli oyuncaklar veya sevdiği yiyecekler tutularak onlara erişmesi beklenir. Ve bu sayede bebeğin bacaklarında ve kollarında kuvvetlenme beklenir.
  • Bebeğin ayakları bebeğin gelişimi için önemlidir. kesinlikle çok dar ayakkabı veya çok bol ayakkabı giydirerek bebeğin ayak anatomisi bozulmaması gerekmektedir.
  • Bebeğin ayaklarında sürekli şekilde çorap veya ayakkabı tutulmamalı bebek günde birkaç saat ev içinde çıplak ayakla veya kaymayan bir çorap ile dolanabilmelidir.
  • Bebekler bir yaşlarına geldiklerinde mutlaka gün içinde kış aylarında olsalar bile bir miktar dışarı çıkartılarak yürütülmelidir. Çünkü ev içinde yürüme ile dışarıda yürüme isteği uzmanlar tarafından farklı değerlendirilir.
  • Bebekler doğduklarından itibaren günün belirli vakitlerinde güneş ışınlarından yararlandırılmalı ve kemiklerinin gelişimi için D vitamini almalıdırlar.

 

İçeriğin en son düzenlendiği tarih 9 Mayıs 2017 14:52

Hacer Avcı

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Hacer Avcı

Son gönderiler

test deneme

https://www.flexiquiz.com/SC/N/43d69b3f-a5b8-4cc8-83da-3b756a264cc4 Devamını oku

2 ay önce

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri Ateş ölçüm yerleri çocuğun yaşına bağlı olarak değişiklik göster­mektedir.… Devamını oku

3 yıl önce

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin.

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin. Köşe eksenlerindeki dolaplar meraklı parmakların yaralanması için kötü… Devamını oku

3 yıl önce

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar Bebeğinizin neden ağladığım çoğu zaman bilemezsiniz. Yaptığınız basit bir şeyle… Devamını oku

3 yıl önce

Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda Öksürük Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan çocuklarda öksürük, çeşitli rahatsızlıklardan dolayı görülebilmektedir. Tek başına… Devamını oku

3 yıl önce