Bebek beslenmesi

Emzirmenin Temel Noktaları

Sadece emzirmeye adanmış kitaplar var; eğer hâlihazırda bebeğinizi emzirme kararı almışsanız, kitaplığınızda şimdiden onlardan birkaç tane olduğuna bahse girerim. Her beceriyi Öğrenirken olduğu gibi, anahtar noktalar sabır ve pratik yapmadır. Okuyun, bir emzirme kursuna gidin ya da bir emzirme destek grubuna katılın. Bedeninizin nasıl süt yaptığını anlamam yanında (bir sonraki sayfadaki başlığa bakın), işte benim en önemli addettiğim nokta…

Hamileyken pratik yapın. Emzirme sorunlarının başlıca (ve sıklıkla tek) nedeni memenin düzgün kavranmamasıdır. Birlikte çalıştığım annelerde bunu engelliyorum çünkü doğum tarihlerinden önceki dört altı hafta onlarla buluşuyorum. Onlara göğüslerinin nasıl çalıştığını açıklıyorum ve iki küçük yuvarlak yara bandını göğüslerine, meme ucunun 2,5 cm. altında ve 2,5 cm. üstünde olacak şekilde nasıl “yerleştireceklerini gösteriyorum; emzirirken göğüslerini tutmaları gereken yer tam olarak burasıdır. Bu, onları, parmaklarını uygun şekilde yerleştirmeye alıştırıyor. Bunu kendiniz deneyin ve pratik yapın.

Göğüsleriniz Nasıl Süt Yapıyor?

Bebeğiniz doğduktan hemen sonra, beyniniz, süt yapımını başlatan ve sürdüren bir hormon olan prolaktin salgılar. Bebeğiniz göğsünüzü her emdiğinde prolaktin ve oksitosin hormonu salgılanır. Meme ucunun etrafındaki koyu alan, areola, iyi bir kavramaya dayanacak kadar sert, bebeğin kolayca sıkıştırabileceği kadar yumuşaktır. Bebeğiniz emerken, süt veren sinüsler areola içerisindeki kabartılar beyninize bir sinyal gönderir: “Süt yap!” Bebeğiniz emdiğinde süt veren sinüsler titreşerek süt veren kanalları harekete geçirir; bu kanallar, göğsünüzde sütün depolandığı küçük keseler olan alveoller ile meme ucunu birleştiren geçitlerdir. Bu nazik sıkma hareketi bir pompa gibi çalışarak sütü alveollerden süt veren kanallara ve son olarak da meme ucuna indirir; meme ucu da bir huni gibi sütü bebeğin izin ağzına akıtır.

Bebeklerin sütü meme ucundan elleriyle çıkarmadıklarını unutmayın; süt, bebeğin emmesinin sağladığı uyarılmayla üretilir. Uyarılma ne kadar fazla olursa süt de o kadar fazla olur. Dolayısıyla, başarılı olmak için doğru yerleştirme ve doğru kavrama esastır. Bu ikisi doğru olduğunda emzirme size “doğal” gelecektir. Ancak, eğer bebek doğru yerleşmezse ve memeyi düzgün şekilde kavramazsa, süt veren sinüsler beyne mesaj gönderemez ve emzirme için gerekli olan hormonların hiçbiri salgılanmaz. Sonuç olarak, süt gelmez ve hem anne hem de bebek sıkıntı çeker.

İPUCU:

Düzgün bir kavrama için, bebeğinizin dudakları meme ucu ve areola çevresini bir conta gibi sarmandır. Doğru yerleştirme içinse, bebeğin boynunu, burnu ve çenesi göğsünüze değecek şekilde hafifçe uzatın. Bu pozisyon, sizin göğsünüzü tutmanız° gerek olmadan bebeğin burnunun açıkta kalmasına yardımcı olacaktır. Eğer göğüsleriniz büyükse onları yukarıda tutmak için altlarına bir çorap veya rulo yapılmış bir el havlusu koyun.

Doğumdan sonra bebeğinizin ilk beslenmesini mümkün olduğunca erken gerçekleştirin. İlk beslenme önemlidir ama sizin aklınıza gelmesi muhtemel nedenden ötürü değil… Bebeğiniz ille de aç olmayabilir. Ancak, ilk beslenme, bebeğin hafızasına memenin nasıl doğru kavranacağına dair bir model yerleştirir.

Eğer mümkünse, bu ilk kavramada size yardımcı olması için doğumhanede yanınızda bir hemşire, bir emzirme danışmanı, iyi bir arkadaşınız veya (eğer emzirmişse) anneniz olsun. Anne vajinal doğum yaptığında, bebeğe hemen oracıkta, doğumhanede memeyi kavratmaya çalışıyorum. Bunu ne kadar ertelerseniz, o kadar zor olabilir. O ilk bir iki saat içinde bebeğiniz en atik halindedir. Sonraki iki üç gün zarfında bir tür şok haline girer doğum kanalındaki yolculuğunun artçı etkisidir bu ve yeme ve uyuma yapısı muhtemelen düzensiz olacaktır.

Dolayısıyla, kadın sezaryen olduğunda ilk beslenme doğumdan sonra en az üç saat veya daha uzun süre boyunca gerçekleşmez ve hem anne hem de bebek bitkin düşer. Böyle durumlarda, memenin düzgün kavranması genelde daha fazla zaman ve sabır ister (Ancak düşük doğum kilosunun 2,5 kilonun altı söz konusu olduğu durumlar dışında, ebeveynlere, bu zamanda, beslemek için bebeklerini uyandırmayı önermiyorum).

Emzirme: ilk Dört Gün

İlk iki-üç gün kolostrum üreteceksiniz bu, anne sütünün “en faydalı kaymak” kısmıdır. Koyu ve sarıdır, sütten çok bala benzer ve proteinle doludur. Bu süre boyunca, göğsünüzden gelen süt saf kolostrumken, bir memenizden on beş, öbür memenizden de on beş dakika emzireceksiniz. Anne sütü üretmeye başladığınız zaman tek taraftan beslemeye geçebilirsiniz•

Yıldız Uzuner

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Yıldız Uzuner

Son gönderiler

test deneme

https://www.flexiquiz.com/SC/N/43d69b3f-a5b8-4cc8-83da-3b756a264cc4 Devamını oku

2 ay önce

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri Ateş ölçüm yerleri çocuğun yaşına bağlı olarak değişiklik göster­mektedir.… Devamını oku

3 yıl önce

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin.

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin. Köşe eksenlerindeki dolaplar meraklı parmakların yaralanması için kötü… Devamını oku

3 yıl önce

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar Bebeğinizin neden ağladığım çoğu zaman bilemezsiniz. Yaptığınız basit bir şeyle… Devamını oku

3 yıl önce

Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda Öksürük Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan çocuklarda öksürük, çeşitli rahatsızlıklardan dolayı görülebilmektedir. Tek başına… Devamını oku

3 yıl önce