Bebek beslenmesi

Emzirme Süresi ve Sıklığı

Bebeğinizi emzirebildiğiniz kadar çok emzirmelisiniz. Ne kadar çok emzirirseniz sütünüz o kadar artacaktır. Günde 6-8 kez emzirmeniz yeterli olacaktır. Emzirme süresi ve sayısı bebekten bebeğe değişir. Kimi bebek sadece 5 dakika emmesine rağmen alması gereken sütü alabilir. Bazen bebekler 20-30 dakika arası emmeye devam eder. Yarım saat geçtikten sonra artık sütünüz bitmiş olur ve emme refleks olarak devam etmektedir.

Her emzirmeye, en son emzirttiğiniz göğsünüzü vererek başlayın ve sonra diğer göğsünüze geçin. Bebeğinizin her iki göğsünüzü de düzenli olarak belirli bir sırada emmesini sağlayın. Eğer bir göğsünüzü daha az emzirirseniz zamanla bu göğsünüzde süt üretimi azalır ve bir süre sonra tamamen bitebilir. Emme süresini ve sıklığını bebekler kendilerine göre belirleyecektir, yeter ki her istediklerinde yanlarında olup meme verebilin.

Gece Bebeğimi Emzirmek İçin Uyandırmalı mıyım?

Özellikle sezaryenle doğan bebekler, annenin aldığı anestezinin etkisiyle ilk günlerinde çok uzun süre uyuyabilirler. Ailenin ve annenin yorgunluğu da bazen çocuğun gereğinden fazla uykuda kalarak beslenmesinin azalmasına yol açabilir.

Bebeklerin genelde 2-4 saat aralarla emzirilecekleri bu dönemlerde, daha uzun süre uykuda kalınıyorsa, bebeğinizi mutlaka uyandırmalısınız. Düşük doğum ağırlıklı bebeklerin daha sık aralıklarla emzirilmesi gerekebilir. Aylar geçtikçe geç saatlerde daha az sıklıkta kalkacaklar ve gece uyku saatleri de uzayacaktır.

Bebeğim Bir Göğsümü Emmiyor, Ne Yapmalıyım?

Bebeklerin göğüs tercihleri olabilmektedir. Göğse sürülen kremlerin artıklarının kalması, göğüste çatlak ve kanama olması ya da bir memenin diğer memeden yapısal olarak farklı olabilmesi bebeğin bir memeyi tercih etmesine neden olabilir. Bebeklerin aniden ve bir neden yokken bir memeyi emmeyi bıraktığı görülebilmektedir.

Bazen bebekler belli bir pozisyonda emmeyi tercih ettikleri için tek meme emiyor olabilirler. Bebeğin pozisyonunu değiştirmeden diğer memeyi vermeyi deneyebilirsiniz.

Zaman zaman, tek göğüs tercih eden bebeğinize almadığı memeyi vermeyi deneyin, ancak ısrar etmeyin ve bebeğin başını memeye doğru iterek yaklaştırmayın. Emilmeyen memedeki süt üretiminin azalmaması için bu memeyi pompa yardımıyla sürekli boşaltın, sağın. Gelen sütleri saklayın, bebeğinizi daha sonra bu sağdığınız sütlerle besleyebilirsiniz.

İçeriğin en son düzenlendiği tarih 4 Temmuz 2017 00:24

Yıldız Uzuner

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Yıldız Uzuner

Son gönderiler

test deneme

https://www.flexiquiz.com/SC/N/43d69b3f-a5b8-4cc8-83da-3b756a264cc4 Devamını oku

2 ay önce

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri Ateş ölçüm yerleri çocuğun yaşına bağlı olarak değişiklik göster­mektedir.… Devamını oku

3 yıl önce

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin.

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin. Köşe eksenlerindeki dolaplar meraklı parmakların yaralanması için kötü… Devamını oku

3 yıl önce

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar Bebeğinizin neden ağladığım çoğu zaman bilemezsiniz. Yaptığınız basit bir şeyle… Devamını oku

3 yıl önce

Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda Öksürük Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan çocuklarda öksürük, çeşitli rahatsızlıklardan dolayı görülebilmektedir. Tek başına… Devamını oku

3 yıl önce