Bebek bakımı

Doğum Sonrası Bebeğin İlk Saatleri

Aileye Verilmeden Bebeğinizde Yapılan işlemler

Doğum gerçekleşir gerçekleşmez, bebeğin anneyle bağı olan göbek kordonu kesilmiş ve bir kıskaçla bağlanmıştır. Bebeğiniz bundan sonra artık ağız yoluyla beslenecektir. Hiç merak etmeyin, anne karnında yutma işlemini defalarca yapmış olan bebeğiniz emmeye hazır ve aç olacaktır.

Doğumda, bebeğin üzerinde ince bir tabaka bulunmaktadır. Bu tabaka ilk yıkamayla kaybolur. Bebeğiniz genellikle size ilk banyosu yaptırılıp, temizlendikten sonra verilir. Bu nedenle çoğu anne baba bu tabakayı görmez.

Bebeğiniz banyo yaptırılmadan size verilmiş ise, tabakanın çıkarılması gerekli değildir. Bu tabaka ciltten kolayca emilir ve bebeğin cildini nemlendirir, cildi enfeksiyonlardan korur.

Bebeğinizin gözlerine koruyucu göz damlaları damlatılmıştır. İlk aşısı olan hepatit B bir bacağından uygulanmış ve K vitamini desteği de diğer bacağından yapılmıştır. Bu nedenle her iki bacakta küçük bantlara rastlayabilirsiniz. Hepatit B taşıyıcısı olan annelerin bebeklerine anti-hepatit B immunoglobulin denilen özel bir serum da bu dönemde, hepatit aşısından hemen önce verilmiş olmalıdır.

Tüm aile fertlerinin merakla beklediği an gelmiş ve bebeğiniz doğmuştur. Bebeğiniz size verildiğinde neye benzeyeceğini hep merak ettiniz. Yeni doğan bebeğiniz bağımsızlığın ilk dakikalarını yaşıyor ve yeni bir dünyaya hem fizyolojik, hem de sosyal yönden uyum sağlamaya çalışıyor olacaktır.

Yeni Doğan Bebeğinizin Görünümü

Yeni doğan bebeklerin cildi genellikle pembe-kırmızı arası bir renkte olur. El ve ayaklarında özellikle soğukla temasta hafif bir morarma görülebilir. Bunların dışındaki mavi-mor renk değişiklikleri normal değildir. İlk günden bebeğin sarılığının çıkması da normal değildir ve hemen doktora bildirilmelidir. İyi beslenmemiş bebekler normalden fazla kırmızı renkte görünebilirler. Bu bebekler için de doktora danışılması gerekir.

Bebekler normal doğum eylemini yaşarken, doğum kanalını yumuşak kemikleri ve bıngıldakları yardımıyla aşarlar. Bıngıldakların bebek ağladığında hafifçe kabardığını görebilirsiniz.

Doğum sonrası, kafa kemikleri birbiri üstüne binebilmekte, göz kapaklarında ya da kafadaki saçlı deride hafif şişlikler görülebilmekte, burun ve kulaklar yassılaşmış olabilmektedir. Bu da yeni doğan bebeğe başlarda farklı bir görünüm verebilir. Özellikle uzamış ve zorlu doğum eylemi varsa ya da doğumda vakum kullanılmışsa bebeklerin kafası huni gibi şekiller alabilir. Bu şişlikler ilk 2-3 gün içinde düzelir. “Sefalhematom” diye adlandırılan kafa derisi altında olan kanamaya bağlı şişliklerin iyileşmesi ise daha uzun sürer ve sarılık nedeni olabilir. Bebeğin kafasında şişlik varsa, bu şişliğin sefalhematom olup olmadığı konusunda bilgi edinmeniz gerekir. Sefalhematomlu bebeklerin anne ve babalarının; çocuklarının ilk kontrollerini (2. haftadaki) daha erkene alarak ilk hafta içinde sarılık kontrollerine gitmeleri daha yararlı olur. Bebeğin cildi gözünüze çok sarı görünüyorsa, hiç beklemeden bilirubin (sarılık neden olan madde) ölçümü için doktorunuza başvurmalısınız.

Bebeğinizin yüzünde, şakaklarında, kulak kıvrımı üzerinde ve sırtta fark edeceğiniz hafif ince tüyler (Lanugo) kısa zamanda ortadan kaybolacaktır.

Bebeğinizin ayaklarında da doğum sonrası hafif eğiklik ve kıvrıklık görülebilir. Ama bacaklar yumuşak ve rahat hareket ettirilebiliyor ise bu kıvrıklıklar da hemen düzelecek ve bebek güçlendikçe bacaklardaki eğri görünüm normale dönecektir. Fazla eğrilik, uzunluk farkı belirgin olan ya da ayak bileğinde aşırı bükülme ve ciddi şekil bozuklukları görülen bebeklerde ortopedik inceleme ve muayene gerekebilir.

Sezaryenle doğan bebeklerde bu tür değişikliklere daha az rastlanılır. Bu konuda bilinmesi gereken nokta, eğer sağlık açısından bir zorunluluk yoksa anne adaylarının mutlaka normal doğumu tercih etmesi gerektiğidir. Normal doğum fizyolojik olup anne ve çocuk sağlığı açısından en uygun doğum yöntemidir.

Bebeklerin göğüsleri, hem kız hem de erkek bebeklerde şiş ve dolgun görülebilir; hatta göğüsten bir miktar süt bile gelebilir. Anneden geçen hormonların etkisiyle oluşan bu durum geçicidir ve kendiliğinden düzelir. Bu dönemde en sık yapılan yanlış, göğüs tomurcuklarının kaybolması için sıkılması, ovalanması ve üzerine baskı yapılmasıdır.

Kız çocuklarda yine anne hormonların etkisiyle hafif beyaz bir akıntı, vajinayı kapatan vulva adı verilen bölgelerde şişlik olabilir. Akıntı ve şişlik birkaç haftada tamamen düzelir. Erkeklerde ise testisler normalden aşırı büyük ve şiş görülebilir. Bu şişliğin düzelmesinde ise gecikme olabilmektedir ve izlem gerektirir.

Bebeğinizin göbek kordonu bir kıskaçla bağlanmıştır. Zamanla bu kordon kuruyacak, rengi önce kahverengiye sonra siyaha yakın bir renge dönüşecek ve ortalama bir hafta içinde düşecektir. Göbek kordonunun düşmesi iki haftayı geçen veya göbekten olan kan sızıntısı düzelmeyen bebeklerde bu durum bazı hastalıklara eşlik edebileceği için doktora bilgi verilmelidir.

Yeni Doğan Bebekler

Doğumda ve hemen sonrasında çocuk doktorları tarafından incelenmekte ve doğum eylemi bulguları dışında ciddi bir soruna rastlanılırsa aileleri bilgilendirmektedir. Doğumdaki bazı bulgularda beklenen düzelme olmayabilir ya da sonradan ortaya çıkmış, kimi zaman da sonradan fark edilmiş olabilir. Bu nedenle bebeğinizde merak ettiğiniz, şüphelendiğiniz bir durum varsa nedenini öğrenmekten ve sormaktan çekinmemelisiniz.

İçeriğin en son düzenlendiği tarih 22 Nisan 2020 14:36

Yıldız Uzuner

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Yıldız Uzuner

Son gönderiler

test deneme

https://www.flexiquiz.com/SC/N/43d69b3f-a5b8-4cc8-83da-3b756a264cc4 Devamını oku

2 ay önce

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri Ateş ölçüm yerleri çocuğun yaşına bağlı olarak değişiklik göster­mektedir.… Devamını oku

3 yıl önce

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin.

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin. Köşe eksenlerindeki dolaplar meraklı parmakların yaralanması için kötü… Devamını oku

3 yıl önce

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar Bebeğinizin neden ağladığım çoğu zaman bilemezsiniz. Yaptığınız basit bir şeyle… Devamını oku

3 yıl önce

Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda Öksürük Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan çocuklarda öksürük, çeşitli rahatsızlıklardan dolayı görülebilmektedir. Tek başına… Devamını oku

3 yıl önce