Bebeği Beslemek: Bir adım öteye ne zaman geçmeli?
Bebeğiniz katı yiyeceklere alışmaya başladığında daha heyecan verici seçeneklere geçebilirsiniz. Bebeğinizin dişleri ve çiğneme becerileri gittikçe geliştiğinden püre meyve sebze yiyecekler yerine parçalanmış yiyecekler sunabilirsiniz.
Bunu ne zaman yapmanız gerektiğine dair kesin bir kural yoktur. bebeğinizi gözlemleyin. Bazı bebeklerde dişler 6. Ayda çıkmaya başlar. Bazılarında ise 1. Yılın sonunda çıkabilir. Ancak sert ve keskin diş etleri parçalanmış yiyecekleri kolaylıkla öğütebilecektir.
Yeni bir katı yiyecek verdiğinizde alerjik reaksiyon için birkaç gün gözlemleyiniz. Bu sürede yeni başka bir yiyecek vermeyiniz. Bu şekilde bebeğinizde herhangi bir alerjik reaksiyon oluşursa bunun hangi yiyecekten kaynaklandığını bilme imkanınız olacaktır.
Bebeğiniz püre yiyecekleri geçtiyse et, kümes hayvanları, yumurta, süt ürünleri ve fasulye gibi diğer yiyecekleri yiyebilir. Bunları küçük parçalara ayırarak bebeğinize verebilirsiniz.

Boğulmayı Önlemek

Bebeğiniz ister püre yiyor isterse parça yiyecekler yiyor olsun boğulmayı önlemek için dikkatli bir şekilde onu gözlemeniz ve önlem almanız çok önemlidir. Bebekler her zaman sandalyede dik pozisyonda iken beslenmelidir. Beşikte veya araba koltuğunda bebeğinizi beslemeyiniz. Üzüm veya patlamış mısır gibi boğulma riski yüksek yiyecekleri bebeğinize vermeyiniz. Havuç gibi sert yiyecekler yalnızca çok küçük parçalar halinde verilmelidir. Bu alışkanlığı bebeğiniz 1 yaşını geçene kadar devam ettiriniz.

Bebebk beslenmesinde dikkat edilecekler:

Bebeklerde Gıda Alerjileri
Yakın zamana kadar Amerikan Pediyatri Akademisi belirli alerjen yiyeceklerin bebeklere verilmesi için 1 yıl beklenmesini önermekteydi (buğday, yumurta, balık, kabuklu deniz ürünleri, fındık, fıstık vb.). ancak 2008 yılının başlarında bu öneri gözden geçirildi ve bu bekleme süresinin bebeklerde alerji gelişimi ihtimalini azaltmadığı belirlendi. Hatta bu yiyeceklerden bazılarının erken yenmesinin bebekleri alerjiden koruyabileceği gösterildi.
Dolayısıyla bebeğinize buğday, yumurta ve balığı 1 yaşından önce vermek sizin kararınıza bağlıdır. Ancak aile içerisinde bu gıdalara alerjisi bulunan bireyler var ise bebekte de alerji oluşma ihtimali artabilir. Temkinli olmak açısından bu yiyecekleri vermek için 9-10 aylık olması beklenebilir.

Bebeklere Hemen Verilmemesi Gereken Yiyecekler
Bazı katı yiyecekleri bebeğinize vermek için biraz daha beklemeniz önerilir. Bal bunlardan biridir. Balın potansiyel olarak bebek botulizmi adı verilen tehlikeli bir hastalığa yol açma riski vardır ve 1 yaşından küçük bebeklere verilmemelidir. İnek sütündeki süt proteinleri ve yağlar da bebeğin midesini rahatsız edebilir (diğer süt ürünlerinde bu proteinler parçalanmış halde olduğundan problem oluşma ihtimali daha düşüktür). Patlamış mısır gibi yiyecekler de boğulma riskinden ötürü bebeklere verilmemelidir.

Peki ya şekerli yiyecekler? Bebeklerin şekere hiçbir şekilde ihtiyacı yoktur ve bu ürünler verilmemelidir. Elbette 1. Yaşını kutladığınız bebeğinize biraz pasta yedirmenin sakıncası olmayacaktır. Ancak bu kesinlikle alışkanlık haline getirilmemelidir. Meyve suları ve abur cubur alışkanlığından bebekleri korumak oldukça önemlidir.

İçeriğin en son düzenlendiği tarih 7 Nisan 2017 15:48

Mehmet Pakdil

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Mehmet Pakdil

Son gönderiler

test deneme

https://www.flexiquiz.com/SC/N/43d69b3f-a5b8-4cc8-83da-3b756a264cc4 Devamını oku

2 ay önce

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri Ateş ölçüm yerleri çocuğun yaşına bağlı olarak değişiklik göster­mektedir.… Devamını oku

3 yıl önce

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin.

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin. Köşe eksenlerindeki dolaplar meraklı parmakların yaralanması için kötü… Devamını oku

3 yıl önce

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar Bebeğinizin neden ağladığım çoğu zaman bilemezsiniz. Yaptığınız basit bir şeyle… Devamını oku

3 yıl önce

Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda Öksürük Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan çocuklarda öksürük, çeşitli rahatsızlıklardan dolayı görülebilmektedir. Tek başına… Devamını oku

3 yıl önce