Bebek bakımı

Bebeklerde uyku düzeni nasıl olmalıdır?

Bebek bakımında önemli konulardan biri olan bebeğin uyku düzeni tüm anneler için başta büyük sorun gibi gözükmektedir. Hem sizin hem de bebeğiniz için sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmak çok önemlidir. Bebeğin uyutulma şeklinden nerede uyuyacağına ve uyku süresine kadar birçok detay bebeğinizin sağlıklı uyku düzeni kurması için başlıca temelleri oluşturur.

Bebeğinizin doğru uyku alışkanlığını edinmesi, ileride yaşayabileceği uyku problemlerinin birçoğunu önler. İlk aylarında bebeğiniz günün çoğunu uykuyla geçirir, bu dönemde bebeğinizin kendi kendine uyumasını ve bebeğinizin uyku düzeni oluşturmasını sağlayabilirsiniz. Sallayarak ya da emerek uyuyan bebeğinizi, yatağına yatırdığınızda uyumasını sağlamak için; emerken uyursa omzunuza yatırıp sırtını sıvazlayarak yavaşça uyandırın, uykulu haldeyken tam uykuya dalmadan yatağına yatırın daha sonra üzerini örterek kendi kendine uyumasını sağlayın. Böylelikle geceleri uyandığında kendi yatağındayken kendi kendine uyku haline geçmesine ve emmeye ya da sallanmasına ihtiyacı olmayacaktır.

Yatağına sırtüstü yatırdığınız bebeğinizin battaniyesinin omuz seviyesinin altında ve bebeğinizin yüzünü örtmeyecek şekilde olmasına dikkat edin. Ayrıca odanın sıcaklığını da iyi ayarlayın. Huzursuz olarak uyanmasına neden olacak şeylerden kaçınarak uyku esnasında uyanmasını engelleyebilirsiniz.

Her bebeğin uyku düzeni farklı olduğu için, bebeğinizin uyku saatlerini diğer bebeklerle kıyaslama yapmamanız gerekir. Ortalama olarak yenidoğan her bebek günün 17 saatini uykuda geçirir. İki aylık bebekler ise genellikle günün 15 – 16 saatini uykuda geçirir. Sizde bebeğinizin uyku saatlerini hesaplayarak ona iyi bir düzen oluşturabilirsiniz.

İlk aylarda bebeklerin uykusu:

İlk aylarda sıklıkla uyanan ve acıkan bebeğinizin yanınızda bulunması hem sizin için hem de bebeğinizin uyku düzeni için daha iyi bir yöntemdir. Bunun için sıklıkla kullanılan sepetleri ve kullanışlı taşınabilir bebek yataklarını gün içerisinde yanınızda bulundurup, bebeğinizi gözünüzün önünde uyutabilirsiniz. Böylelikle bebeğinizle hiç ayrılmamış olur, uyanıp uyanmadığını sıklıkla kontrol edebilirsiniz.

Geceleri ise bebeğinizin yatağını kendi yatağınızın yanında bulundurarak, gece beslenme saatlerinde emzirmenizi kolaylaştırabilirsiniz. Bebeğinizi kendi yatağınıza alarak uyumak bazen riskli olabilir. Eğer emziren anneler yataklarına alacaklarsa da yatağın üzerinde bulunan örtülerin ve yastıkların bebeğin üzerine gelmemesine dikkat etmelidirler.

İçeriğin en son düzenlendiği tarih 29 Ağustos 2017 11:13

Yıldız Uzuner

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Yıldız Uzuner

Son gönderiler

test deneme

https://www.flexiquiz.com/SC/N/43d69b3f-a5b8-4cc8-83da-3b756a264cc4 Devamını oku

2 ay önce

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri Ateş ölçüm yerleri çocuğun yaşına bağlı olarak değişiklik göster­mektedir.… Devamını oku

3 yıl önce

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin.

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin. Köşe eksenlerindeki dolaplar meraklı parmakların yaralanması için kötü… Devamını oku

3 yıl önce

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar Bebeğinizin neden ağladığım çoğu zaman bilemezsiniz. Yaptığınız basit bir şeyle… Devamını oku

3 yıl önce

Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda Öksürük Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan çocuklarda öksürük, çeşitli rahatsızlıklardan dolayı görülebilmektedir. Tek başına… Devamını oku

3 yıl önce