Bebeklerin bazılarında görülen ishal kadar bebeklerde kabızlık da sıklıkla görülen rahatsızlıklardan birisidir. Anne sütü alan bebeklerde çok fazla görülmese de bazı sadece anne sütü alan bebeklerde görülebilir. Eğer bebekte sürekli kabızlık varsa, bebeğin kabızlığının kronik hale gelmemesi için mutlaka bir takım önlemler alınmalıdır. Bebeğin kabız olması ebeveynlere de sorun oluyor. Çünkü kabız olan bebekte karın ağrısı ve halsizlik görülebiliyor.
Bebeklerde kabızlık kaka yaparken zorlanma, karın ağrısı ve kaka yaparken zorlamadan dolayı makatta kanama ile birlikte görülebilir. Bazı anne sütü almayan yeni doğan bebeklerde görülen kabızlık genellikle büyüdükçe geçer. Fakat bazı bebeklerde kabızlık genetik olarak görülmektedir. Anne veya babada olan kabızlık sorunu ile bebek de karşı karşıya kalabilmektedir.

Bebek Kabız Olunca Neler Yapılabilir?

•    Bebeğinizi kabızlıktan kurtarmak ve korumak için bebeğinizin karın içi basıncını artırarak ona bacak egzersizleri yaptırabilirsiniz.
•    Bebeğinizin karnına ve bel kısmına hafif hafif masaj yaparak hem karın ağrısının geçmesini hem de bağırsaklarının hareketlenmesine sebep olabilirsiniz.
•    Bebeğinizin poposuna zeytinyağı sürerek daha rahat dışkılamasını sağlayabilirsiniz. Fakat bunu alışkanlık haline getirdiğinizde bebek normal şekilde dışkılayamayabilir.
•    Bebeğinize kabız olduğu günlerde ılık banyo yaptırarak bebeğinizin vücudunun rahatlamasına sebep olabilirsiniz.
•    6 ayı geçmiş bebeklerde yoğurt tüketimi bebeğin kabızlığı için iyi bir çözümdür 6 ayı geçmiş bebeğinize yoğurt yedirebilirsiniz.


•    Bebeğinize eğer ek gıda başladı iseniz mutlaka muz ve havuçtan uzak tutunuz. Çünkü muz ve havuç bir miktar bebeklerde kabızlık yapabilir.
Bebeklerde Kabızlığı Önlemek İçin Su Tüketimi
Bebeklerde kabızlık oluştuktan sonra ve oluşmadan önce eğer bebek 6 aylık zamanı aşmış ise mutlak su bebeğe su verilmelidir. Çünkü su yetişkin insanlarda olduğu gibi bebeklerde de bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasına sebep olmaktadır. 6 aylık bebeklere ortalama gün içinde 100 – 150 ml kadar su verilmelidir. Eğer bebek kabız oldu ise o zaman bu su bir miktar daha artırılabilir. Ve su biraz oda ısısından fazla ısıda bebeğe içirilerek bağırsaklarının düzenli bir şekilde çalışması sağlanır.

İçeriğin en son düzenlendiği tarih 10 Nisan 2017 09:50

Pınar Kısaoğlu

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Pınar Kısaoğlu

Son gönderiler

test deneme

https://www.flexiquiz.com/SC/N/43d69b3f-a5b8-4cc8-83da-3b756a264cc4 Devamını oku

2 ay önce

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri Ateş ölçüm yerleri çocuğun yaşına bağlı olarak değişiklik göster­mektedir.… Devamını oku

3 yıl önce

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin.

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin. Köşe eksenlerindeki dolaplar meraklı parmakların yaralanması için kötü… Devamını oku

3 yıl önce

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar Bebeğinizin neden ağladığım çoğu zaman bilemezsiniz. Yaptığınız basit bir şeyle… Devamını oku

3 yıl önce

Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda Öksürük Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan çocuklarda öksürük, çeşitli rahatsızlıklardan dolayı görülebilmektedir. Tek başına… Devamını oku

3 yıl önce