Bebek beslenmesi

Bebekler İçin En İyi Başlangıç Gıdalar

Bebeklere ek gıda başlamasında birçok farklı yöntem kullanılmaktadır. Aslında bazı kurallara bağlı kaldıkça, birçok besin çocuğa verilecek ilk gıda olarak seçilebilir. Bazı doktorlar tatlı olmaları nedeniyle meyvelerden önce sebzelerin başlanmasını önermekte, bazı doktorlar meyve sularını, bazıları ise meyve pürelerini ilk gıda olarak başlayabilmektedir.

Bebekler için yoğurt çok kolay alabilecekleri ilk gıda seçeneklerinden biridir. Yoğurtları gündelik olarak evde hazırlayabileceğiniz gibi hazır yoğurtları da verebilirsiniz.

Yoğurt

Yoğurtları günlük olarak evde hazırlıyorsanız, sütü ateşte kaynatıp soğumaya bırakın. Parmağın dayanabileceği sıcaklığa kadar süt ılıdıktan sonra, içine tahta bir kaşıkla yoğurt mayası ekleyin. Kabın üstünü örttükten sonra, yaklaşık 6 saat kadar oda sıcaklığında bekletin. Daha sonra bir gün buzdolabında beklettikten sonra bebeğinize verin. Olanak varsa cam bardak ya da kâsede saklayın.

Hazır yoğurt da bir seçenektir. Ancak bebeğinize meyveli yoğurt verecekseniz evde kendiniz hazırlamayı tercih etmelisiniz. Hazır yoğurtlarda kaymaklı kısmının bebeğe verilmesi uygun değildir.

Meyve

Başlangıçta meyve tercih ediliyorsa elma, şeftali, muz, armut, avokado gibi uygun mevsim meyveleri kullanılmalıdır. Meyvelerin iyice temizlenmiş olduğundan emin olunmalıdır. Mümkünse meyvelerin kabukları sabunla (evde kullanılan değil, meyve sebze temizliği için kullanılan özel sabunları ve temizleme solüsyonlarıyla) fırçalanılarak temizlenmeli ve ilaç artıklarından iyice arındırılmış olmalıdır. Meyveleri yıkamada temiz içme suyu kullanmanız sağlıklıdır. Ilık su soğuk suya göre daha iyi temizler. Meyvelerin cam rendeden geçirilerek kullanılması vitamin kaybını azaltır.

Dişlerin kaşınma zamanında kullanılan şekildeki gibi meyve kesesi biçiminde ürünler bebeklerin meyveleri almasını kolaylaştırır. Başlangıç gıdası olarak kullanacağınız meyveleri bu şekilde deneyebilirsiniz. Bebekler meyve suyunu emerken aynı zamanda dişlerini kaşıyabilirler. İçine soğukta bekletilmiş meyve parçalarını atarsanız, diş etlerinde ki baskıyı ve ağrıyı da azaltmış olursunuz. Böylece diş çıkarma nedeniyle iştahsız olan bir bebeğin meyve ihtiyacını daha kolay bir şekilde karşılayabilirsiniz.

Meyveler çocukların bağırsak alışkanlıklarını değiştirebilir. Bu nedenle ek gıda döneminde verdiğiniz meyvelerle bağırsak düzeni bozu¬lan bebeklerde, bağırsakları çalıştıran (armut, kayısı, erik gibi) ve daha yavaş çalıştıran (muz, elma, şeftali gibi) meyveleri bir arada vermek işe yarayabilir.

Yıldız Uzuner

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Yıldız Uzuner

Son gönderiler

test deneme

https://www.flexiquiz.com/SC/N/43d69b3f-a5b8-4cc8-83da-3b756a264cc4 Devamını oku

2 ay önce

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri Ateş ölçüm yerleri çocuğun yaşına bağlı olarak değişiklik göster­mektedir.… Devamını oku

3 yıl önce

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin.

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin. Köşe eksenlerindeki dolaplar meraklı parmakların yaralanması için kötü… Devamını oku

3 yıl önce

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar Bebeğinizin neden ağladığım çoğu zaman bilemezsiniz. Yaptığınız basit bir şeyle… Devamını oku

3 yıl önce

Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda Öksürük Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan çocuklarda öksürük, çeşitli rahatsızlıklardan dolayı görülebilmektedir. Tek başına… Devamını oku

3 yıl önce