Bebek beslenmesi

Bebek biberon ile nasıl beslenir?

 

Bebeğinize ilk biberonunu en güvenli ve sağlıklı bir şekilde nasıl verebileceğinizi öğrenin.

Biberonunu sterilize edin

Eğer sert plastikten üretilmiş olan biberonunuzu ilk defa kullanacaksanız tüm parçalarını birbirinden ayırıp, 5 dakika kadar kaynar suda bekletmeniz gerekmektedir. Herhangi bir biberonun mikroplarının ölmesi için ve tamamen sterilize olması için bu şarttır.

 

Biberonu ısıtın

Eğer bebeğiniz tercihini ılık sütten yana kullanıyorsa, süt doldurduğunuz şişeyi birkaç dakika kadar ılık su içerisinde bekletmelisiniz. Ardından ağzının yanmaması için bir iki damla kadar bileğinizin iç tarafına damlatın ve aşırı sıcak olup olmadığını test edin. Plastik şişe içerisindeki zararlı maddelerin çözünmesine neden olabileceği için kesinlikle mikrodalga fırın kullanmamalısınız. Eğer su ile uğraşmak istemiyor ve illaki elektronik bir alet kullanmayı tercih ediyorsanız, bir biberon ısıtıcısı satın alabilirsiniz.

Doğru biberon pozisyonunu bulun

Eğer çocuğunuz kendisi içebilecek yaşta ise zaten sorun yok fakat daha kollarını yeterince kontrol edemiyorsa aynı emzirme pozisyonu gibi, biberon kullanarak besleyebilirsiniz. İlk olarak kucağınıza bir yastık alın ve bebeği herhangi bir kolunuza yatırın, ardından sütün çok sıcak olmadığına eminseniz, gözlerinin içine bakarak ve onunla biraz konuşarak sütünü içirebilirsiniz. Böylelikle biberona yabancı olsa bile sütünü daha rahat içebilecektir.

Biberonda hava bırakmayın

Sütü biberona ekledikten sonra içeri giren havayı dışarı çıkartmalısınız ve bebeğinize içirirken de, şişeyi yan tutarak içirmelisiniz. Böylelikle bebeğiniz, midesine çok daha az hava yutmuş olur ve herhangi bir gaz problemi çekmez.

Bebeğinizin emme alışkanlıklarını takip edin

Tek seferde ne kadar beslemeniz gerektiği ile ilgili kesin bir kural yoktur, bunu daha çok bebeğinizin alışkanlıkları belirler. Örneğin bir bebek tek seferde 50 gram kadar az süt içerken, başka bir bebek de 150 – 200 gram kadar içebilir. Yani doğru kararı bebeğin huyunu bilen anne verebilecektir.

Bebeğinizin ne zaman daha fazla istediğini bilin

Eğer gözlerini biberondan ya da memeden ayıramıyorsa, süt bitmesine rağmen hala biberonunu emmeye devam ediyorsa ya da karakterine göre ellerini dudaklarına götürüyorsa bebeğiniz hala aç olabilir. Bu gibi durumlarda 50 miligram kadar daha süt ısıtmanız yeterli olur ve genellikle yoğun fiziksel aktivite sonrasında bebeğiniz normalden fazla emmek ister.

Ne zaman doyduğunu bilin

Eğer bebeğiniz, zorlamanıza rağmen diliyle biberon başlığını ittiriyorsa, daha yavaş emiyorsa ya da başını çevirerek şişeyi atmaya çalışıyorsa muhtemelen doymuştur. Bazı zamanlarda da elleri ile ağzını kapayarak da doyduğunu belli edebilir. Böyle bir durumda yapılabilecek en iyi şey, kalan sütü herhangi bir sokak hayvanına vermektir. Kesinlikle ısınmış ve tekrar soğutulmuş sütü kullanamazsınız, çünkü yüksek ısı farkı nedeniyle içerisinde bakteri oluşumu başlar.

Biberonu, emmeye alışkın bebeklere tanıtın

Herhangi bir bebeği sağlıklı olarak memeden kesip, biberona alıştırmak yaklaşık 4 ile 6 hafta sürer. Karar verdiğiniz günden itibaren bebeğinizi belli aralıklarla biberon ile de beslemek zorundasınız, iyice biberonu alıştığını düşündüğünüz ve de aç olduğunu bildiğiniz bir zamanda da artık tamamen biberona geçebilirsiniz. Eğer hala aç olmasına rağmen biberonu kabul etmiyorsa, biberonun ucuna kendi sütünüzden birkaç damla damlatarak vermelisiniz. Böylelikle içerisinde sizin sütünüz olduğunu anlayacaktır.

 

İçeriğin en son düzenlendiği tarih 17 Mart 2017 20:47

Pınar Kısaoğlu

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Pınar Kısaoğlu

Son gönderiler

test deneme

https://www.flexiquiz.com/SC/N/43d69b3f-a5b8-4cc8-83da-3b756a264cc4 Devamını oku

2 ay önce

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri Ateş ölçüm yerleri çocuğun yaşına bağlı olarak değişiklik göster­mektedir.… Devamını oku

3 yıl önce

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin.

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin. Köşe eksenlerindeki dolaplar meraklı parmakların yaralanması için kötü… Devamını oku

3 yıl önce

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar Bebeğinizin neden ağladığım çoğu zaman bilemezsiniz. Yaptığınız basit bir şeyle… Devamını oku

3 yıl önce

Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda Öksürük Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan çocuklarda öksürük, çeşitli rahatsızlıklardan dolayı görülebilmektedir. Tek başına… Devamını oku

3 yıl önce