Bebek bakımı

Bebeğe Verilecek İlk Ek Gıdalar

Sütten kesme kararını verdiğinizde, bunun aşamalı ve yavaş yavaş gerçekleşmesi gereken bir süreç olduğunu unutmayın. Muhallebi bebeğinizin katı yiyeceklere başlaması için en iyi seçimdir, çünkü hem belirgin bir tadı yoktur, hem de sindirimi kolaydır. Daha sonra ona sebze ve meyve püreleri vermeye başlayabilirsiniz. Bir bebeğin sütten kesilmesi uzun zaman alabilir, bu yüzden hiç acele etmeyin ve yemek istemeyen bir çocuğu asla yemesi için zorlamayın. Önemli olan, bebeğinizin yemek saatlerini bir harbe dönüştürmeden, onu farklı doku ve kıvamlardaki yeni tatlarla tanıştırmaktır.

Birinci gün:

Bebeğinizin her zaman içtiği süte (anne sütü ya da hazır mama) bir tatlı kaşığı pirinç unu ekleyin, yumuşak ve akıcı bir kıvama gelene kadar pişirin. Günde bir kere, bebeğinizi emzirmeden veya biberonla beslemeden hemen önce ya da sonra, ona bir tatlı kaşığı hazırladığınız bu muhallebiyi yedirin.

İkinci gün:

Eğer bebeğiniz bu muhallebiyi yemekten hoşlandıysa bir sonraki gün yine her zamanki beslenme saatlerinin birinden önce veya sonra ona bu sefer iki tatlı kaşığı yedirin.

Diğer günler:

Hem sabah hem öğlen ikişer tatlı kaşığı olmak üzere yavaş yavaş ona verdiğiniz muhallebinin miktarını arttırın. Her zamanki gibi muhallebiyi, onu emzirmeden ya da biberonla beslemeden hemen önce ya da sonra yedirin.

Sebze ve meyve püresi: Eğer bebeğiniz muhallebiye alıştıysa, öğlen ona sebze veya meyve püresi vermeye başlayabilirsiniz.

Yeni tatlar deneyin: Ek gıdaya başladığınız ilk günlerde bebeğinize bir seferde sadece tek bir besin çeşidi yedirmelisiniz, fakat zaman geçtikçe yavaş yavaş onu farklı besin çeşitleriyle tanıştırabilir ve ona yedirdiğiniz pürenin miktarını artırabilirsiniz.

Tatlı sebze ve meyveleri tercih edin: Bebekler başlarda tatlı sebze ve meyveleri yemekten hoşlanırlar. Havuç, patates, kabak, elma, muz ve armutla başlayabilirsiniz. Bebeğiniz bu sebze ve meyvelerin tadına alıştıktan sonra, bunları farklı kombinasyonlarda birbirleriyle karıştırıp püre halinde ona verebilirsiniz.

Kesinlikle tuz ve şeker eklemeyin: Bebeğinizin mamasını en basit şekilde hazırlayın ve kesinlikle tatlandırmak için tuz ya da şeker eklemeyin.

Gluten içermeyen besinler yedirin: Bazı bebeklerin glutene (buğday ve arpa gibi tahıllarda bulunan bir tür protein) karşı alerjileri olabilir. Bebeğiniz yedi aylık olana kadar ona verdiğiniz katı gıdaların içeriğinde gluten olmamasına dikkat edin.

Ezilmiş ya da doğranmış gıdalara geçin: Yedinci ayda pek çok farklı gıdayı bebeğinize pürelerden daha yoğun bir kıvamda, ezilmiş ya da doğranmış şekilde yedirebilirsiniz. Onu günde üç öğün katı gıdayla beslemeye çalışın.

Bebeklerin beslenmesiyle ilgili kitaplar alın: Eğer aklınıza bebeğinize yedirebileceğiniz farklı yemek çeşitleri gelmiyorsa veya hangi besinlerin bebeklerin yemesi için uygun olduğunu öğrenmek istiyorsanız bu konuda yazılmış kitaplardan ve ilgili internet sitelerinden yararlanabilirsiniz.

Yıldız Uzuner

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Yıldız Uzuner

Son gönderiler

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri Ateş ölçüm yerleri çocuğun yaşına bağlı olarak değişiklik göster­mektedir.… Devamını oku

4 yıl önce

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin.

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin. Köşe eksenlerindeki dolaplar meraklı parmakların yaralanması için kötü… Devamını oku

4 yıl önce

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar Bebeğinizin neden ağladığım çoğu zaman bilemezsiniz. Yaptığınız basit bir şeyle… Devamını oku

4 yıl önce

Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda Öksürük Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan çocuklarda öksürük, çeşitli rahatsızlıklardan dolayı görülebilmektedir. Tek başına… Devamını oku

4 yıl önce

Kız Bebek Kıyafetleri

Kız Bebek Kıyafetleri Günümüzde kadınlar da artık en az erkekler kadar iş hayatında aktif bir… Devamını oku

4 yıl önce

Çift Yönlü Bebek Arabası

Çift Yönlü Bebek Arabası Çift yönlü bebek arabaları, en eski modeller olmasına rağmen, günümüzde çoğu… Devamını oku

4 yıl önce