Bebek beslenmesi

1 Yaşından Sonra Çocuğun Beslenmesi

Bir çocuk 9 veya 10. ayına girdikten sonra eğer hala anne sütü içiyor ise anne sütünün onun için pek fazla bir besleyicilik özelliği kalmamıştır. Çocuk artık temel gıdalara kesin geçiş yapmıştır. Eğer anne çocuğunu hala emziriyorsa çocuk 1,5 – 2 yaşına gelince uygun bir zamanda çocuğunu sütten kesebilir.

 

Bebeğimiz artık 1 yaşında. Bebeğimiz 1. yaşına girdikten sonra ona çatal ve kaşık kullanımı öğretmemiz gerekiyor. Bebeğimize yemek yedirirken onu sofraya oturtmalıyız ve tabağı ayrı olmalı. Böylelikle çocuğumuzun yediği miktarı gözlemleyebiliriz.

Çocuklara yeteri derecede gıda verilmelidir. Çocuğumuza her gün bir kase yoğurt veya bir bardak süt vermeliyiz. Bu besinler kalsiyum kaynağıdır ve çocuklarımızın bu gıdalara kesinlikle ihtiyaçları vardır. Verilebilecek en temel besinler ise; tavuk, yumurta, balık ve ettir.

Yumurta verilirken tam pişmişte olabilir, rafadan da olabilir. Meyve ve sebzeler vitaminler açısından çok zengindir. Bu yaşta çocuklara 3 ya da 4 porsiyon meyve ve sebze verilmelidir. Çocukların geneli sebzeyi sevmez. Sevenlerde seçici davranır. Çocuğumuzun sebze ihtiyacını karşılamak için sebzeleri yaptığımız börek, pilav, köfte gibi yiyeceklere karıştırıp ta verebiliriz. Bunların yanında ayrı olarak ta verebiliriz.

 

1 yaş ve üstü çocuklar için beslenme menüsü (örnektir)

 

Sabah:

* Evde yapılmış bir çay bardağı ya da inek sütü.

* 1 adet yumurta ya da yerine bir ufak dilim peynir.

* 2 adet ya da 3 adet çekirdeği çıkarılmış zeytin.

* 1 tatlı kaşığı pekmez ya da yerine ev yapımı reçel.

* 1 dilim ekmek

Öğlen:

* 2 – 3 yemek kaşığı kıymalı sebzeli püre ya da

* 2 – 3 yemek kaşığı kuru fasulye + bir iki kaşık bulgur pilavı + bir çay bardağı evde yapılmış meyve suyu,

Ara Öğün:

* 1 kase yoğurt veya bunun yanında evde yapılmış bir dilim kek.

Akşam:

* 1 kase yayla çorbası ya da tarhana çorbası.

* ve ya 2 – 3 yemek kaşığı sebze yemeği olabilir.

 

Çocuklarımıza bu yaşta beslenme alışkanlığını kazandırmazsak ileride yemek yedirmede güçlük çekeriz. Çocuklarımızı hazır yiyeceklerden olduğunca uzak tutalım. Bilakis kızartma çeşitleri ve asitli içeceklerden uzak tutalım. Çocuğumuzu sağlıklı bir şekilde beslemek, öğünlere dikkat etmek, düzenli bir şekilde beslenme alışkanlığı kazandırmalıyız. Ara öğünler de yağlı ve asitli yiyecek içeceklerden çoğu uzak tutmalıyız.

 

Çocuğumuza düzenli yemek yeme alışkanlığını kazandıralım. Sağlık yaşaması için sağlıklı beslendirelim. Çocuğumuz bizim her şeyimizJ.

İçeriğin en son düzenlendiği tarih 17 Mart 2017 23:15

Pınar Kısaoğlu

Yorumları göster

  • Anne sütünün besleyiciliği her zaman vardır ve kesmek için 2 yaşın dolması en az beklenmelidir.

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Pınar Kısaoğlu

Son gönderiler

test deneme

https://www.flexiquiz.com/SC/N/43d69b3f-a5b8-4cc8-83da-3b756a264cc4 Devamını oku

2 ay önce

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri Ateş ölçüm yerleri çocuğun yaşına bağlı olarak değişiklik göster­mektedir.… Devamını oku

3 yıl önce

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin.

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin. Köşe eksenlerindeki dolaplar meraklı parmakların yaralanması için kötü… Devamını oku

3 yıl önce

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar Bebeğinizin neden ağladığım çoğu zaman bilemezsiniz. Yaptığınız basit bir şeyle… Devamını oku

3 yıl önce

Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda Öksürük Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan çocuklarda öksürük, çeşitli rahatsızlıklardan dolayı görülebilmektedir. Tek başına… Devamını oku

3 yıl önce