Bebek Gelişimi

Bebeklerin Diş Çıkarmasını Kolaylaştırmak İçin

Ebeveynler için bebeklerinin her dönemi özeldir. Bazı anne balalar için bazı dönemler sıkıntılı geçse de her birinin kendine göre özelliği bulunmaktadır. Bu dönemlerden uzun süre gündemde kalanına da diş çıkartma aşaması diyebiliriz. Bu aşamada bebeğin ateşlenmesi, her eline aldığı şeyi ağzına götürmek istemesi, ishal olması, iştahsızlık, öksürük, bir miktar diş ağrısı çekmesi ve dişlerinin yoğun bir biçimde kaşınması doğaldır. Esas mesele bu devrenin kolay seçeneklerle nasıl atlatılabileceğidir.

Diş çıkartma süreci ne kadar bebekten bebeğe değişse bile ortalama olarak bebekler dört aylarından başlayarak altı aylarına kadar diş çıkartmaya başlarlar. Diş çıkartmaya başlamalarının farklılık sebebi genetik yatkınlık olarak görülmektedir. Diş çıkartma sürecini iki buçuk yaşlarını tamamladıklarında tüm süt dişlerini de çıkartmış olurlar. Bebeklikten çocukluğa geçtikleri okula başladıkları yıllarda da geçici olan süt dişlerini yeni ve kalıcı dişlerle değiştirirler.

Bebeğin Diş Çıkarırken Belirtileri Hafif Atlatması İçin

Bebeklerin diş çıkarma esnasında bazı belirtiler gösterdikleri görülebilir. Bunlar ağız çevresi döküntüleri, ellerini ısırma eğilim, düzensiz uyku, iştahsızlık, artan bir tükürük görüntüsü veya salya olarak sayılabilir.

Soğuk yiyecek ve içecekler: Diş çıkartan bebekler için ısıtılmamış yoğurt, meyve püreleri ve su bebeğin damaklarının rahatlamasına sebep olarak diş çıkartma ağrılarını dindirebilir.

Ağrı kesiciler: Bebeğiniz için bazı seçenekleri deneyerek iyi gelmediğini gördü iseniz. Doktorunuza başvurarak ağrı kesici vermesi hususunda bir istekte bulunabilirsiniz. ağrı kesici ilaçlar bebeğinizin hem damaklarındaki ağrılara hem de diş çıkarma esnasında oluşmuş olan baş ağrısı ve ateşe de iyi gelecektir. Fakat ağrı kesiciyi vermeyi alışkanlık haline getirmeyiniz.

Ovma işlemi: Temiz bir diş kaşıyıcısı veya temiz olan parmağınızla bebeğinizin damakları ile ısırma eğilimde bulunmasını sağlayabilir veya küçük baskılarla bebeğinizin damaklarına ovma işlemi yapabilirsiniz.

 Çiğneme işlemi: Bebekler diş çıkardıkları zamanlarda bir şeyler çiğnemeyi çok severler çünkü damakların yiyebilecekleri bir şeylere baskı yapması damaklarında rahatlamanın oluşmasına sebep olur. Çok sıcak olmamak kaydıyla tülbent kumaşı gibi temiz bir şeyin içinde verilen erik, salatalık gibi besinler boğulma riskini almadan dişlerini kaşımasına sebep olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.