Bebek bakımı

Yoğun bakım aygıtları

Yoğun bakım birimlerinde çok sayıda özel aygıtın kullanımı gitgide yaygınlaşmaktadır. Bakım aygıtları arasında en bilinen ve yaygın olanı kuşkusuz kuvözdür (‘termostatik beşik’ olarak da adlandırılır).
Kuvöz, her şeyden önce bebeğe uygun bir “mikro iklim” yaratır: Isısı, nemi ve oksijen yoğunluğu gerçekten de küçük hastaların gereksinimlerine göre programlanabilmektedir; ayrıca, dış çevreden “yalıtma” sağlandığından bebek enfeksiyon tehlikelerinden elden geldiğince uzaklaştırılmış olur. Özellikle ısı, bebeğin ağırlığı ve yaşı ile sıkı sıkıya bağlantılıdır (bebek ne kadar küçük ise, ısı gereksinimi o kadar artar).

Amaç, ısı bakımından nötr sayılacak bir çevre elde etmektir, bu bebeğin çok sınırlı bir oksijen tüketimi ile normal beden ısısını (36,5° dolaylarında) koruyabileceği bir ortamdır.
Ayrıca modern birtermostatik beşikte iyi hava değişimi (dakikada 10 litre dolaylarında) ve nemlendirme (% 95’ekadar) güvencesi de sağlanır. Duvarları elden geldiğince saydam olmalıdır; üzerlerinde, aygıtları kablolarının geçirildiği delikler vardır. Otomatik solunum aygıtının boruları da buradan geçecektir.
Daha önce kuvözün içinde değişik oksijen yoğunluklarına gerek bulunduğunu belirtmiştik. “Oksimetre” adı verilen aygıt, bebeğin soluduğu oksijenin yoğunluğunun ölçüsünü tam olarak ayarlamaya olanak verir: Özel alarm sistemi sayesinde, önceden saptanmış sınırların dışına çıkıldığını bildirir.
Hasta bebeklere ağızdan verilenlerin yanında damardan da bir miktar sıvı verilir: Damardan verilen sıvının veriliş hızını eşit ve düzenli tutabilmek için (kısa süreler içinde yüksek hacimde sıvı verilmesi çok tehlikelidir), “enfüzyon pompası” denilen aygıtlar kullanılır, böylelikle belli miktarda sıvının yirmi dört saat içinde verilişini programlamak olanağı vardır.
Bu birimlerde, kullanımları son yıllarda yaygınlaşan “otomatik solutucular da önemli bir yere sahiptir. Bu aygıtlar, hastalık atlatılıncaya kadar solunum yetmezliği çeken bebekleri yaşatmaya olanak vermektedir. Akciğerler yeterli oksijen alamadığı zaman, bebeğin solunum sistemine yardımcı olurlar: Sanki bebeğin yerine, aygıt solunum yapar gibidir; üstelik solunum hareketleri, hacmi(yani her solunum hareketinde ciğerlere giren hava miktarı) ve basıncı hekim tarafından bebeğin gereksinimine göre ayarlanabilir.
Bebek bakımında yararlanılan öteki aygıtlar fototerapi lambaları ve gaz karıştırıcılar, nemlendiriciler gibi araçlardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.