Bebek sağlığı

Yeni doğmuş bebekte sarılık nedir nasıl olur?

Yeni doğmuş çocuklarda görülen hafif sarılık normal sayılır. Doğumun 35.   Gününde başlar. Çocukların yüzde sekseninde görülür. Bu çocukların idrarları normal, büyük abdestlerinin rengi değişmemiştir. Genellikle bir hafta devam eder. Bazı durumlarda sanlık azalmayıp, bilâkis ilerleyerek bir dereceye varır. Bu durumda bütün vücut, tırnaklar, ellerin içi tamamen sandır. İdrarın rengi değişmiş ve köpüklü bir görünüm kazanmıştır. Büyük abdestin rengi koyulaşmıştır. İdrarda muayene ile safra bulunur. Çocuk uykuya dalar. Memeyi zorlukla alır. Yeni doğmuş bebeklerde görülen bu hastalığın sebebi kan uyuşmazlığıdır. Hastanelerde çocuğun kanı değiştirilerek, hayatı kurtarılır. Çocuklarda ve yetişkinlerde görülen sanlık genellikle sonbahar aylarında artış gösterir. Bazen da salgın halinde görülür. İki tipi olan sanlığın birincisi, yiyeceklerle bulaşır, ikinci tipi daha tehlikelidir. Enjeksiyonlarda (iğne yaparken) ve bu hastalığa yakalanmış kişilerin kanını alanlarda görülür.
Hastalığın seyri 10 15 gün sürer. Gözün beyazı sararmıştır. İdrarın rengi değişmiş ve sarı bir görünüm kazanmıştır.

Büyük abdestin rengi açılmıştır. Kusma olabilir. Ateş bazen 40 dereceyi bulur. Bu sayılan belirtilerden sonra sarılık görülür. Hastalığın tedavisi tam bir yatak istirahatı şartıyla başlar. Bir karaciğer rahatsızlığı söz konusu olduğuna göre, yağlı gıdalar asla yenilmemelidir. Et, süt gibi… Çorbalar verilebilir. Komposto, portakal suyu, karpuz, üzüm verilmelidir. B ve C vitamini bakımından zengin gıdalar alınabilir. Hastalığa yakalanmamak için korunma yollarını bilmek gerekir. Bunun için enjeksiyon yapılırken plastik enjektörler tercih edilmelidir. Kan alma durumlarında, vericilerin sarılık geçirip geçirmedikleri iyice araştırılmalıdır. Yaz aylarında meyve ve sebzeler bol su ile güzelce yıkandıktan sonra yenilmelidir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.