yeni dogan bebeklerde cilt degisiklikleri
Bebek sağlığı

Yeni Doğan Bebebeklerde Cilt Değişiklikleri

yeni dogan bebeklerde cilt degisiklikleriYeni doğan bebeklerde yüzde ve ciltte görülen döküntülerin ve renk değişikliklerinin, birçoğu kendiliğinden geçebilen önemsiz döküntülerdir. Yine de tüm deri lezyonlarının çocuk doktorunun kontrolünden geçmesi doğru bir yaklaşımdır.

Parlak kırmızı ve pembe olan yeni doğan cildinde, ilk dakikalardan başlayarak farklı renk değişiklikleri ortaya çıkabilir.

KutisMarmoratus

Bazen yeni doğanların cildi mermer gibi alacalı bir renk alabilir. Eller ve ayaklar üşüdüğünde hafif morarma da olabilir. Çevre ısısındaki değişikliklere çok duyarlı olan yeni-doğan bebek üşüyorsa üstünü örtmek bile bu durumu hemen düzeltir. Bazı bebeklerde ağlama sırasında da kutismarmarotus oluşabilmektedir. İnce ciltli bebeklerde bu daha belirgindir. Kan dolaşım sisteminin henüz tam olgunlaşamamasıyla ilişkili bu durum zamanla düzelecektir.

Palyaço Bebek (HarlequinBaby)

Nadiren de olsa bebeklerin bir yarısı diğer yarısından farklı bir renge dönüşebilir. Palyaço bebek denilen bu iki renkli bebeklerde, durum kendiliğinden düzelir. Tekrarlasa da panik olmaya gerek yoktur. Palyaço renkli bebeklerin bu durumu da kan dolaşım sistemlerinin yeteri kadar iyi gelişmemesinden kaynaklanır ve tamamen geçicidir. Bu arada bebe-ğinizin huzurlu olup olmadığına ve emmesinde bir sorun yaşanıp yaşan-madığına dikkat ediniz, eğer iyi besleniyorsa bu sizi rahatlatacaktır.

DOĞUM LEKELERİ (HEMANJİOMLAR VE BENLER)

Mongol Lekesi

Yeni doğanlann kuyruk sokumu dolaylarında ve sırtında görülen kurşuni-mavi renkli bölge, Mongol lekesi olarak isimlendirilir, Çok sık rastlanılan bu geçici cilt lekeleri sırtta bazen çok geniş bir alan kaplasa da, bebeklerin hemen hemen tamamında ilk iki sene içinde kendiliğinden kaybolur.

Bebeklerde saçlı deri de dahil olmak üzere vücudun herhangi bir ye-rinde görülen yüzeysel damarlara ait görünüm (hemanjiomlar) olabilir. Farklı görünümleri olan bu yapıların birçoğu küçüktür ve kendiliğinden düzelir. Bebeklerde birden fazla hemanjiom varsa ya da çok büyükse bazı hastalıklarla beraber görülebileceğinden izleme alınmalıdır.

yenidogan sagligiLeylek Isırığı Hemanjiom(Melek Öpücüğü)

Göz kapaklarında, ensede saçlı deri çizgisinde ya da hemen üstünde görülen hemanjiomlar, bebek büyüdükçe erkenden düzelen silikleşen cilt lekeleridir, genelde büyüme göstermezler. Leylek ısırığı ya da melek öpücüğü olarak da adlandırılırlar.

Şarap Lekesi Hemanjiom

Bebeklerin yüzünde kırmızı-pembe renkli geniş alanlı, damarsal bir görünüm olabilir. Bunlar özel hemanjiomlardır ve çoğu düzelme göstermez. Yüzden farklı bölgelerde de bulunabilir. Bebekle beraber büyür. Giderek daha koyu ve mavi mor arası bir renk alır. Bu lekeye sahip bebekler yakın izleme alınmalıdırlar.

Kavernöz Hemanjiomlar

Bazı çilek renkli hemanjiomlarda doğumda görülmeyip daha sonraki bir iki hafta içinde belirginleşebilirler. Başlangıçta bebekle beraber bir miktar büyüseler de sonra büyümeleri yavaşlar ve birçoğu kendiliğinden düzelir.

Sütlü Kahve Lekesi (CaMaulait)

Sütlü kahve lekeleri (CaMaulait) damarsal bir yapı değildir ve düzelme göstermez. Bazı bebeklerde çok sayıda olabilir ve aileyi bir yatkınlık vardır. Çok büyük (5 cm’ den büyük) sütlü kahve lekesi olan ya da çok sayıda sütlü kahve lekeleri olan bebekler ileride gelişebilecek bazı durumlar için izleme alınmalıdır.

Büyük Benler

Bebekler çeşitli bölgelerinde tüylü ya da tüysüz benlerle doğabilir. Bu benlerin renkleri açık kahveden siyah renge kadar değişiklik gösterir. Büyük benlerin tehlikeli olma olasılığı yüksektir. Şüpheli küçük ve büyük benler dermatoloji kontrolünden geçirilmelidir ve yakın izlem gerektirir. Bazen cerrahi yolla çıkarılmaları gerekir.

Cilt lezyonlarının düzenli fotoğraflarını çekmek, fotoğraf çekerken de özellikle takip edilecek alanın hemen yanına sanki ölçüm yapıyormuş gibi düzgün bir cetvel koyulması büyüyüp büyümediğini izlemek için yararlı olacaktır.

One thought on “Yeni Doğan Bebebeklerde Cilt Değişiklikleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.