Yeni doğan bebek

Yeni doğan bebek neleri görür ne duyar

Normal zamanında doğan bir bebek

Zamanında doğmuş bir bebe­ğin, gördüğü nesneler anne yüzü gibi canlı olabildiği gibi bir ışık kay­nağı ya da kırmızı renkte bir eşya gibi cansız da olabilir. Bebeğin bunları gördüğünü, bakışının git­gide daha dikkatle bir noktaya odaklanmasından anlayabilirsiniz. Öte yandan, gözkapaklarını ışığın yoğunluğuna göre açıp kapatma­sı, gebeliğin 28. haftasında doğ­muş olan bebeklerde bile görülür. 37. haftayı tamamlayarak doğan­lar ise. bakışlarını parlak olmayan bir ışık kaynağına çevirebilirler. Zamanında doğanların gözbebekleri ışık karşısında küçülür, böyle bir duruma 32. haftada doğanlar­ da bile rastlanır.
Gözlerin hareketleri genellik­le eşgüdümlü değildir ve üçüncü aya kadar gözlerde kaymalar olur. Süreklilik göstermedikçe bu şaşı­lıktan kaygılanılmamalıdır.

Yeni doğmuş bebekler, gürültüleri işitirler ve onlara değişik bi­çimde tepki gösterirler. Sözgelimi, gürültü şiddetli ise gözlerini kapa­yarak irkilirler ya da donup kalır­lar; gürültüler o kadar şiddetli de­ğilse soluma hızlarını değiştirerek yanıt verirler. Bazen yüzlerini ek­şitir, ağızlarını ya da gözlerini faltaşı gibi açarlar, bazen de kafala­rını sesin geldiği yöne doğru çe­virirler. Ancak, yeni doğmuş bebe­ğin seslere karşı tepkisi gün boyu aynı olmaz ve içinde bulunduk­ları uyanıklık durumuna ya da uy­ku evresine göre değişir.
Zamanında doğan bebekler tat alma duyusu gelişmiş olarak doğarlar. Erken doğmuş olanlar­da tat alma duyusu ancak belli öl­çüde gelişmiştir. Bilindiği gibi, be­bekler tatlı şeyleri sever, tuzlular­dan ise nefret ederler. Koku alma duyusu ise, yeni doğmuş bebek­lerde tat alma duyusu kadar geliş­miş değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.