Bebek sağlığı

Kızıl hastalığı

Kızıl hastalığı kendine has bir deri döküntüsü ve boğaz ağrısı ile birlikte ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Mikroplarla bulaşan hastalığın çeşitli bulaşma yollarından birkaçı şunlardır: Hasta olan insanın ağzından dışarı çıkan tükürük tanecikleri, gıda maddeleri, üzerine mikrop bulaşmış kitap, oyuncak ve elbiseler…
Bazı ailelerin bu hastalığa karşı alerjisi vardır. Hastalığın meydana gelmesinde aşın yorgunluğun ve soğuk mevsimlerin rolü vardır. Kızıl hastalığı daha çok soğuk mevsimlerde görülür. Hastalık bir veya birkaç kusma ile başlar. Ateş, titreme ve yorgunluk hissi, baş ve boyun ağrısı görülür. Döküntüler üst kolda ve bacakların iç yüzünde ortaya çıkar. Darı tanesi büyüklüğündeki döküntülerdir. Renkleri hafif pembe, sonra daima alev kırmızısıdır. Yüz ve ağız etrafında lekeler bulunmaz. Hastanın kollan, ayaklan, gövdesi kırmızı lekelerle dolar. Daha sonra ateş düşer. İkinci haftanın sonlarına doğru bütün vücut pul pul dökülür. İyi tedavi edilmezse böbreklerde, eklemlerde iltihaplanma görülür. Romatizma hastalıkları ortaya çıkar. Hastalığın tedavisinde penisilin en etkili ilaçtır. Solunum güçlüğüne karşı oda nemli tutulmalıdır. Ağız temizliğine dikkat edilmeli ve gargara yapılmalıdır. Ufak çocuklara sık sık çay veya meyve suyu içirilir. Yemek olarak un çorbası, süt, yoğurt, hoşaf ve muhallebi verilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.