Çocuk hastalıkları

Kızamık-kızamık olmuş küçükğe özenle bakılmalı

 Çocukluk döneminde görülen döküntülü hastalıklar genellikle çabucak atlatılırlar ve kalıcı bir ba­ğışıklık bırakırlar. Ancak kızıl ve kı­zamık bazı kalıcı rahatsızlıklara neden oldukları ve çocuğun sağ­lığını ciddi biçimde etkiledikleri için, hekimin daha yakından ilgi­lenmesi gereken hastalıklardır.
Kızamığa, bir virüs neden ol­maktadır. Hastalığı kapmak için hasta bir kişiyle temas etmek ye­terlidir. Konuşma sırasında hasta­nın ağzından çevreye saçılan göz­le görülmez zerrecikler hastalık et­kenini kişiden kişiye taşırlar.

Kızamık başka hastalıkların ge­lişmesine zemin hazırladığı için tehlikelidir. Genellikle hastalık sü-müksü dokuları (mukoza) tutar. Ancak kimi zaman da sinir siste­mine zarar verecek kadar önemli ilerlemeler gösterir: Beyinde ve omurilikle iltihaplara yol açar. Ansefalit (beyin iltihabı) gibi ağır du­rumlarda % 5 oranında ölüm gö­rülmektedir. Bu çocuklar tedavi görseler de % 30’unda nörolojik sakatlıklar kalır. Hastalık akciğer iltihabına, bronşite ve ku­lak iltihaplarına yol açabilir. Bun­lara virüs yol açabileceği gibi, tah­rip olan dokularda kolayca yerleşebilen bakteriler de yol açabilir. Yani virüs.sümüksü dokuyu zayıf­latmakta, sümüksü doku başka mikroplara karşı savunmasız kal­maktadır. Bu söylediklerimiz, be­lirli durumlarda, hastalığın ne ka­dar tehlikeli boyutlara ulaşabilece­ği konusunda bir fikir vermektedir. Hastalıklara karşı önlem almanın en iyi yolu, canlı ama zayıflatılmış virüsleri çocuğa aşılamaktır. Böy­lece, bu virüslerin sağladığı ba­ğışıklık tepkisiyle çocuğun kızamı­ğa yakalanmasına karşı konulabi­lir.
Kızamığın kesin bir tedavisi yok­tur. Yatak istirahatı, boğazı tahriş etmeyecek sulu besinler, eğer ök­sürük varsa, öksürük kesici ilaçlar verilebilir. Ateşin yükseldiği du­rumlarda ateş düşürücüler kulla­nılabilir. Kızamıktan sonra zatürre gelişmişse, antibiyotikler verilme­lidir.
Kızamık Türkiye’de küçük ço­cuk ölümüne en çok neden olan hastalıkların başında gelir. Bu yüz­den kızamıklı çocuklar mutlaka hekim denetiminde olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.