Çocuk hastalıkları

Çocuklarda Kabakulak

 

Kabakulak bulaşıcı bir hastalıktır. Daha çok çocukluk çağında görülen bir hastalıktır.çocukluk çağında kabakulak geçirmemişse ilerleyen dönemlerd de görülebilen bir hastalıktır. Belirtileri genellikle ateş,halsizlik,çocukta iştahsızlık görülmesi ve en önemli gözle görülen belirtisi sol kulağının altında şişlik oluşmasıdır.başlangıçta tek bir kulakta görülen şişlik birkaç gün sonra diğer kulaktata görülmeye bağlar.

cocukta kabakulak

Kabakulak tükrük bezlerini tutan bir hastalıktır. Dolayısıyla en sık görülen tükrük bezi kulak arkasında  parotis denilen tükrük bezidir.

cocuklarda kabakulak belirtileri

Çenenin altında da tükrük bezleri vardır. Çocuğun bütün boynu şişebilir. Başlangıç aşamasında çocuk eğer hafif geçiriyorsa tek kulakta başlar ve diğer kulakta şiddetli görülmeden atlatabilir. Bazen de tek kulakta başlayıp birkaç gün sonra diğer kulak lobunda şişme görülür ve çocuk şiddetli bir şekilde bu hastalığı atlatabilir. Çocuk yemek yerken ağrı duyabilir. Acı, eşki,tatlı, tuzlu gibi keskin tatlar sırasında tükrük bezi kasıldığı için ağrılı yemek yeme ya da yemek yiyememe görülebilir. İştahsızlık da tat almama durumuna bağlı olarak görülür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.