Bebek sağlığı

Çocuklarda Kabakulak Belirtileri

Kabakulak rahatsızlığı bazı çocuklarda görülebilir. Kulağın ön kısmında bulunan tükürük bezlerini bir diğer ismi ile parotis’i tutmakta olan viral bir rahatsızlıktır. kabakulakta oluşan virüs Paramyxoviridae familyasına bağlı zarflı RNA virüsü olarak bilinmektedir. aşısı daha bulunmadan önce dünyada çocukluk dönemi rahatsızlıklarının en başında gelen bir hastalık olan kabakulak hastalığı aşının bulunması ile çok az rastlanan hastalıklar arasına girdi.

Ergen ve yetişkin insanlarda küçük çocuklara nazaran kabakulak rahatsızlığının etkileri ve belirtileri çok yüksek derecede görülmektedir. Çocuklarında ve yetişkin ergenlerde görüldüğünde belli bir oranda kısırlık yapabilir. Bu hastalık kişiden kişiye hava yoluyla yani solunumla geçen bir hastalıktır fakat suçiçeği ve kızamık gibi hastalıklara nazaran daha az bulaşıcı etkisi bulunmaktadır.

Kabakulak virüsü olan bir kişiyle aynı ortamda bulunduktan sonra eğer bir diğer kişiye geçtiyse hastalık kişide 25 günde ortaya çıkabilir. Bu hastalığın kuluçka dönemi ortalama 20 gün kadardır. Hastalarda belirtiler yoğun ve bir anda ortaya çıkar.

Kabakulak Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Kabakulak hastalığı genellikle bir başka kişiden geçmesiyle oluşabilir. Aşılı bir kişinin kabakulak olma riski yok denecek kadar düşüktür. Kabakulak tedavi edildiğinde çok uzun süren hastalıklar arasında değildir. İyi bir bakımla birlikte kısa sürede doktor kontrolünde tedavi edilebilir çocuk hastalıkları arasındadır. Kabakulak hastalığının belirtileri nelerdir?

  • Aniden yükselen yüksek ateş
  • Yoğun bir şekilde halsizlik kollarda ve bacaklarda yığılma hissi
  • Kulağın ön ve arka tarafında bulunan tükürük bezlerinde dışarıdan görünecek kadar şişlik
  • Tükürük bezlerinde acıma hissi ve ağrı
  • Yutmada zorluk
  • Yanak ve kulağın alt kısmında kabarıklık
  • Kulak memesinde yukarı doğru kalkık bir görüntü
  • Dilde pas rengi ve tadı
  • Ağızda kuruluk
  • İştah azalması

Kabakulak Hastalığı Hakkında

Aslında kabakulak hastalığı tehlikeli değildir. Fakat hastalığa yakalandıktan sonra hastalar için farklı rahatsızlıklara yol açabilir. Bunlar böbrek üstü bezleri rahatsızlığı, pankreas rahatsızlıkları, erkeklerde husye rahatsızlıkları ve kız çocuklarında yumurtalık etkilenmeleri gibi rahatsızlıklarla kişiyi karşı karşıya bırakabilir. Bu yüzden kabakulak görülmeye başlandığında mutlaka hemen uzman bir doktora tedavi için başvurmak şarttır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.