Bebek sağlığı

Bebekte kemik hastalıkları

Bebekte kemik hastalıkları
Kemik hastalığı en çok 6. ay ile 2 yaş arasında görülür. Kemikleri şişiren ve eğrilten bir çocuk hastalığıdır. Umumiyetle kemiklerin gelişmeye başlamasıyla ortaya çıkar. İnsan vücudunda D vitamini D2 ve D3 vitaminleri şeklinde bulunur. Esas kemiklerin sertleşmesini sağlayan D1 vitamini ise yoktur. İnsan derisinin salgısı içinde D3 vitaminini Dİ vitaminine dönüştürürler. Güneş banyosunun açık havada yapılması gerekir. Süt çocuklarının almış olduğu gıdalardaki D vitamini ihtiyacı verilmelidir. Kemiklerin sertleşmesini sağlayan kalsiyumun emilmesi için D vitaminine gerek vardır.

Şayet D vitamini az olursa, kemiklerin gelişmesi ve sertleşmesi de gecikecektir. Kemik hastalığı bir mevsim ve güneşsizlik hastalığıdır. Süt çocuklarının kundak içinde sıkı sıkı sarılmış olması veya odadan dışarıya çıkarılmaması hastalığın meydana gelmesinde önemli bir unsurdur.
Bu çocuklarda genellikle huzursuzluk, çok ağlama ve uyku bozukluğu, renk solukluğu, başın arka kısmında terlemeler ve bu bölgede dökülmeler görülür. Kaslarda gevşeklik, harekete karşı isteksizlik vardır. Karın kurbağa göğsü şeklindedir. Bacaklar eğridir. Yürüyemez. Kemik hastalığı olan hastaya şu gıdalar verilmelidir: Kirecin vücuda girmesini kolaylaştıran D vitamininin bol olduğu gıdalar ön planda olmalıdır. 3. ayda meyve suyu, 5. ayda sebze ezmesi gibi… Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında çocuğa mutlaka güneş banyosu yaptırmak lâzımdır. Güneş ışınları doğrudan doğruya çocuğun vücuduna gelmelidir. Tedavi olarak günde 8 bin 20 bin ünite D vitamini verilebilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.