Bebek sağlığı

Bebekte ishal denilince ne anlaşılır?

İshallerde dışkı eskiye oranla artar. Ayrıca dışkı yumuşak ve sulu olur. Bazen kanlı, bazen balgamlı olabilir. Kısaca dışkı, görünüş, kıvam ve sayı bakımından normalden farklıdır. Mikroplarla bulaşmış gıda maddelerinin alınması sonucu meydana gelir. Sinekler gıda maddelerine mikropların bulaşmasında önemli rol oynarlar. İshal sonucu çocuklarda önemli derecede sıvı ve elektrolit dediğimiz bazı maddelerin kaybı söz konusudur.
Hastalık sinsi olarak başlarsa, çocukta huysuzluk, huzursuzluk vardır. Gıdalara karşı isteksizdir.

Bu belirtilerden birkaç saat sonra ishal başlar. Kusma ishalle beraber olduğu gibi, sonra da görülebilir. Karın derisi kuru ve esnekliğini kaybetmiştir. Gözler göz çukuruna gömülmüş gibidir. Dudaklar ve ağız kurudur.
İshal tedavisi sırasında bazı şeylere dikkat edilmelidir. İnek sütü yaz aylarında çabuk bozulduğundan taze ve temiz olmasına dikkat edilmelidir. Soğuk yerde saklanmalıdır. Bu mevsimde çocuğun su ihtiyacı arttığından, iki süt saati arasında kaynamış su veya çok açık ve az şekerli çay verilmelidir. Yeni başlamış ishallerde Fureks, Diyareks gibi ilâçlar kullanılabilir. Çocuğu doktora götürmek de ihmal edilmemelidir.

Bebeğin poposunda yara:

Hemen her annenin karşılaştığı bir durumdur. Bebeğini en iyi, en doğru şekilde beslediğinden, temizliğini, bakımını kusursuz yerine getirdiğinden emindir. Ama yine de yavrusunun poposunda yaralar çıktığını üzülerek görür. Ne var ki bu yaralara sanıldığı gibi yalnız çocuğun altını iyi temizlememek, ya da yeleri kadar sık bez değiştirmemek değil, çoğunlukla, bebeğin beslenmesi sebep olmakladır. Bazı bebeklerde limon, portakal ve greyfurt gibi ekşi meyve suları, bazılarında da ıspanak gibi sebzeler deriyi tahriş eder. Bazı bebekler de, mamalarını yer yemez ya da hemen emzirdikten sonra altlarını ıslatarak bezlerini kirletirler. Eğer anne bebeğini emzirmeden hemen önce, yeni kundaklamışsa, bebek uzun süre altı kirli kalacak, böylece derisi tahriş olup, pişikler meydana gelecektir. Bu arada bakteriler de rahatça üreme fırsatı bulacaklardır. Bebeğin iç giysilerinde lâstik ve sentetik kumaştan külot kullanmak da, havasızlıkla birlikte yaralar açılmasına sebep olabilir. En iyisi bebekteki bu tip yaraların sebebini bulmaktır. Buna uygun tedavi tekniğiyle, deri kısa zamanda eski sağlığına kavuşabilir. Öncelikle yapılacak şey, pişiklerin olduğu sırada bebeğin altını daha sık değiştirmek, sıkı bir temizlikten sonra, poposuna bolca besleyici krem sürmektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.