Yeni doğan bebek

Bebeğinizin ilk 30 günü için 26 tavsiye

Birçok anne ve baba, eğer ilk çocuklarına sahip oldularsa, tecrübesizlikten kaynaklanan ve ciddi sonuçlar doğurabilen hatalar yapabilir. Fakat uzmanlar tarafından önerilen ve çeşitli deneyimler ile doğrulanan aşağıdaki maddeleri öğrenir ve uygularsanız bebeğinizi daha sağlıklı ve de güven içerisinde büyütebilirsiniz.

 

Emzirme

Daha birinci ayını doldurmamış bebekler, neredeyse her ağladığında acıkmışlar demektir. Zaten doğum sırasında verilmiş olan tavsiye gibi, gün içerisinde sıklıkla bebeğinize meme vermeli ve de emzirmeye çalışmalısınız. Bebeğiniz bu günlerde sürekli uyuyacak, uyandığında da emmek isteyecektir ve gerekli kadar emdiğinde ise daha rahat uyur.

Anne ve bebek sağlığı

Bir bebeğin günlük rutini sadece uyku ve yemek ile geçer. Bu yüzden bebek damak kaşıntısı sebebiyle emdiği sırada sürekli olarak meme ucunu ısırır. Bu da son derece hassas olan bu bölgeye zamanla büyük acı verir ve ileri derece tahrişe neden olur. Maalesef bundan kaçmanın pek bir yolu yok, sadece doktor tavsiyesiyle, bebeğe zarar vermeyecek olan bitki ya da meyvelerle tedavi uygulayabilirsiniz, herhangi bir merhem kullanmanız kesinlikle doğru olmaz.
1. Yardım istemekten çekinmeyin
Siz her ne kadar anne ve babalık hakkında araştırma yapmış olun, yine de sizden daha fazlasını bilen anne, baba ya da akrabalarınız vardır. Unutmayın bebeğinizin sağlığı ve doğru bakımı her şeyden önemli, bu yüzden etrafınızda çocuk bakımından anlayan birisini mutlaka bulundurmalısınız.

2. Hastane kaynaklarını kullanın
Herhangi bir hemşire bebeğinizin uğrayacak olduğu dönüm noktaları ya da olası hastalıkları konusunda eğitilmiştir. Bu yüzden etrafınızdaki herhangi bir hastaneye giderek istediğiniz soruları hemşirelere ücretsiz bir şekilde sorabilir ve uzman bilgi alabilirsiniz.

3. Beslenme ve dışkılama
Bebeğiniz acıktığında ve ağlamaya başladığında, şefkatinizden dolayı etrafınızdaki tüm sağlıklı yiyecekleri ona yedirmek istersiniz. Fakat bebeklerde beslenme olduğu kadar, dışkılama da son derece önemlidir. Bebeğiniz tüm gün beslendiği için sürekli olarak bezini kirletir, eğer o kirli bez, yarım saat bile bebeğinizin altında dursa, ağrılı ve acılı tahrişlere ya da pişiklere neden olur. Unutmayın ki böyle bir durumda bebeğinizden fazla siz ızdırap çekeceksiniz.

4. Sıcak su torbası
Herhangi bir nedenden dolayı göğüs kanallarınız tıkanmış olabilir, böyle bir durumda bebeğinizin emmesi imkansızdır. Fakat göğüslerinize sıcak bir havlu ya da sıcak su torbası koyarsanız, lifler harekete geçecek ve tıkanıklıklar kısa bir sürede açılacaktır.

5. Sıcaklık emzirmeyi hızlandırır
Eğer sütünüz hiç akmamak yerine, yavaş akıyorsa, emzirme süreniz uzayacaktır, bunun doğal bir sonucu olarak da meme uçlarınızdaki tahriş artar. Fakat bebeğinizi biraz sıcak bir odada emzirirseniz, ya da bir üstteki maddeyi emzirmeden hemen önce uygularsanız bebeğinizin karnı daha çabuk doyar.

6. Biberon kullanmak mı istiyorsunuz?
Bebeğinizi ilk iki yıl boyunca kesinlikle anne sütü ile beslemelisiniz, fakat meme ucu tahrişi yaşıyorsanız ve bebeğiniz 3 aylıktan büyükse, kendi sütünüzü bir biberona doldurabilir ve bebeğinizi öyle besleyebilirsiniz. Fakat kesinlikle süt sizin olmalı.

Uyku düzeni

Eğer bebeğiniz yemek yemiyorsa, muhtemelen uyuyordur. Yani sağlıklı bir bebek gün içerisinde ortalama 16 saat, parça parça uyur. Sonuç olarak da kendinizi hiç olmadığınız kadar yorgun ve tükenmiş hissedersiniz.

7. Yorgun olmaktan çekinmeyin
Eğer yeni bebek sahibi bir anne ya da babaysanız ilgilenmeniz gereken tek şey kendiniz değil, bebeğinizdir. İlk 6 ay içerisinde kesinlikle eskisi gibi, tüm gece boyu uyuyamayacaksınız, çünkü bebeğiniz bütün gün uyumuştur ve gece herhangi bir nedenden dolayı size ihtiyaç duyabilir.

8. Sıra tutun
6 ay gibi uzun bir süre, tüm gece bebekle uğraşmak bir süre sonra imkansız hale gelmektedir. O yüzden bebeğinizin gece ihtiyaçlarını belirleyerek dönüşümlü yardımına koşabilirsiniz.

9. Eski bir tavsiye
Anneler arasında yaygınlaşmış bir laf vardır, o da “ bebeğin uyurken sen de uyu ” sözüdür. Bu nedenle bebeğinizin kolunuzda ya da koltukta uyumasına izin vermeyin, sizin yatağınızda uyusun ve siz de onunla birlikte, 1 – 2 saat kadar uyuyun.

10. Bebeğinizin uyku sorunu olursa ne yapmalısınız?
Her ne yapıyorsanız yapın ve bebeğinizin doktorun tavsiye ettiği saat kadar uyumasını sağlayın. Mutlaka bebeğinizin rahat ettiği bir pozisyon ya da mekan olmalı, maalesef en uygun ortamı bulana kadar kesinlikle denemelisiniz. Mesela bazı bebekler araba sesinde ya da süpürge sesinde hemen uykuya dalmaktalar. Muhtemelen anne karnından kalma bir alışkanlık.

Sakin bir bebek

Genellikle doğumdan sonra ilk bir hafta içerisinde bebeğinizin ne istediği tamamen belli olmaz, fakat yaklaşık 10. Gün, anne ve bebek arasındaki uyum artacak, böylelikle konuşmadan anlaşır hale geleceksiniz. Eğer bu karanlık süre içerisinde bu maddeleri dikkate alırsanız, bebeğinize zarar verebilecek herhangi bir hata yapmamış olursunuz.

11. Ana rahmi
Çok küçük yaştaki bebeğinizi yatıştırmanın en kolay yolu ona sanki anne karnında hissini vermektir. Unutmayın ki, bebeğiniz ilk bilincini anne karnında kazandı ve şu an içerisinde olduğu tamamen yabancı bir dünya, fakat kundaklayarak ya da kucağınıza alarak biraz olsun güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz.

12. Ninni söyleyin
Bazı çeşit müziklerin bebeğinizi daha zeki yaptığı iddiasına kapılara ona işkence etmeyin, eğer huysuzlanırsa kendi sesinizden bir ninni dinlemesi yeterli olacaktır.

13. Isıtın
Bebeğinizin sakinleşmesine biraz sıcak bir battaniye yeterli olabilir, eğer ufak bir su torbası ile ayaklarını ya da karnını ısıtırsanız tüm huysuzluğunu kestiğine şahit olacaksınız.

14. Ayağınızda sallayın
Bebeği çok nazik ve yavaşça ayağınızda sallarsanız huysuzlanmayı bırakabilir, fakat kesinlikle büyüklerinizden gördüğünüz gibi hızlıca değil.

15. Birlikte duş alın
Eğer her şeyi denediniz ve başarılı olamadıysanız, ılık bir duş aldırmak bazen yeterli olabilir, hem bu sayede bebeğinizle birlikte siz de biraz dinlenmiş olursunuz.

Kocanızı da göreve davet edin

Hamilelik döneminde birçok probleminizle ilgilenen kocanızın, bebeğinizle de son derece ilgilenmesi gerekir.

16. Bırakın öğrensin
Annelerin içgüdüsel olarak bildiklerini kesinlikle hiçbir baba bilmez. Bu yüzden ilk defa baba olan bireyler genellikle bebeklerine dokunurken bile inanılmaz endişe içerisindedirler ve yanlış bir şey yapacakları korkusuyla tüm görevi size bırakırlar. İkisini birlikte kesinlikle kontrol altında tutarak, eşinizin hatalar yaparak öğrenmesine izin verebilirsiniz.

17. Feragat isteyin
Çocuğunuzun babası bu süre içerisinde kesinlikle, eğer imkanı varsa işinden, hobilerinden ve de arkadaşlarından feragat etmeli ve çocuğunuzla ilgilenmelidir. Hiç değilse bu süre içerisinde biraz dinlenmeniz mümkün.

18. Görev dağılımı yapın
Tüm yükü tek başınıza çekmek istemiyorsanız eşinizle bazı anlaşmalar yapmalısınız. Mesela doğal olarak siz emzirirken, eşiniz altını değiştirebilir ya da bebeğinizin banyosuna yardım edebilir.

19. Birlikte vakit geçirmelerini sağlayın
Kocanız genellikle iş ile gününün büyük vaktini geçirecektir. Bu yüzden çocuklar babalarına biraz soğuk olabilir. Fakat az da olsa beraber vakit geçirirlerse bu problem rahatlıkla aşılabilecektir.

Aklınız her zaman başınızda olsun

Her ne kadar yeni bir anne ve baba olsanız da aşırı yorgunluk sizi zaman içerisinde tüketebilir. Bebeğinizin sağlığını ve huzurunu koruyabilmek için, ona olduğu kadar kendinize de dikkat etmelisiniz.

20. İlk olarak istemediğiniz tavsiyeleri göz ardı edin
Bebeğinizin ilk aylarında tecrübesiz arkadaş ve akrabalarınızdan gerekli, gereksiz birçok tavsiye ve öneri alacaksınız. Fakat kafa karışıklığı yaşamayarak, huzurlu bir dönem geçirmek için annelik iç güdülerinize güvenin ve sadece profesyonellerden tavsiye alın.

21. Ev işlerine ara verin
Hiç değilse bebeğinizin ilk ayında ev işlerinizi bir kenara bırakmalı ve de tamamen çocuğunuzun davranışlarına odaklanarak, onu tanımaya çalışmalısınız. Bu dönemde, ev işlerinde eşiniz ve yakın akrabalarınız en büyük yardımcınız olacaktır.

22. Yardım tekliflerini reddetmeyin
Unutmayın ki, birkaç çocuğu olan her anneden öğrenebileceğiniz bir şeyler olabilir, her tavsiyeyi uygulayın demesek de, kesinlikle tamamen de kulak ardı etmemelisiniz.

23.Etrafınızda birçok kişi var fakat nasıl yardım isteyeceğinizi bilmiyor musunuz?
Yapmanız gereken sadece, gerçekten tecrübeli olduklarına inandığınız kişilere, problemlerinizi açıkça söylemektir. Genellikle bu dönemlerde akrabalarınız ya da iş arkadaşlarınız sizi tebrik etmek için ziyaret ederler, ve emin olun ki hepsi de herhangi bir probleminizi çözmek için can atıyor olacak.

24. Küçük işler vererek onları oyalamayın
Örneğin bir akrabanızdan bebeğinizin altını değiştirmesini rica ettiniz, bu görev maksimum 5 dakika sürer, fakat siz de yemek pişirmek ya da temizlik yapmak gibi zaman alıcı işler ile uğraşmak zorunda kalırsınız. Böyle bir yanlış hareket sizi dinlendirmek yerine, aksine daha da yorar.

25. Dünyayla iletişiminizi koparmayın
Günde sadece 10 dakika bile olsa arkadaşlarınızla bağınızı koparmamaya bakın, çünkü 6 ay gibi uzun bir süre boyunca bebeğiniz tüm vaktinizi ve enerjinizi tüketecektir. Her ne kadar anne de olsanız kendinize de biraz vakit ayırmalısınız.
Bebeğiniz hakkında

26. Tüm verileri kayıt altında tutun
Emin olun ki, bebeğiniz ile şu anda yaşadığınız tüm anları ilerde özlemle anacak ve tekrar yaşamak isteyeceksiniz, bu yüzden tüm ilklerinizi fotoğraflar ya da videolar yardımıyla kayıt altına almalısınız. Çocuğunuz da ileriki yaşlarında bebekliğini kesinlikle görmek isteyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.